Marcel Crozet / ILO (CC BY NC-ND 2.0)
Analyse

Dit is India’s ongelijkheidsmachine: elke dag 70 miljonairs en 43.200 armen erbij

‘Eilandjes Californië in een oceaan van Sub-Saharaans Afrika’, zo werd de sociale ongelijkheid in India al omschreven. De huidige Indiase regering pakt graag uit met de economische ontwikkeling en hoe die miljoenen mensen uit de armoede tilt. Maar de cijfers daarover zijn vaag en betwistbaar. 
© Reuters
Analyse

Wanneer geen internet gebruiken een criminele daad wordt

China houdt meer dan 1 miljoen Oeigoeren vast in interneringskampen, dat is helaas al lang bekend. Maar de Volksrepubliek gebruikt ook digitale technologieën om deze moslimminderheid met Turkse achtergrond te onderdrukken. Internet blijkt een ideale manier om “extremistisch gedrag” op te sporen.
USAID / Pixnio (CC0)
Analyse

Is het nu over en uit voor meisjesonderwijs in Afghanistan?

Tienduizenden schoolmeisjes in Afghanistan mogen dan toch niet terug naar de klas. Beel Afghanen zien dat als een signaal dat de kansen van meisjes ernstig beperkt zullen worden onder de Taliban.
© PXfuel (CC0)
Analyse

‘Consumeren is misschien goed voor de economie, maar niet voor de Zuid-Koreaan’

Zuid-Korea, de tiende grootste economie ter wereld, kampt met een van de hoogste schuldenpercentages per huishouden in de wereld. ‘Als je niet geboren bent in de juiste omstandigheden, dan is het heel moeilijk om je daar uit te worstelen. Hoe hard je ook werkt.’
© Hussainy Qudratullah
Analyse

Afghanen zijn sterker dan Belgen, omdat ze moeten

Meer dan veertig jaar oorlog en geweld dreven miljoenen Afghanen op de vlucht. Duizenden van hen kwamen in België terecht. Die bijzondere groep nieuwkomers bleef lang zonder gezicht. MO*journalist Gie Goris zocht hen in Antwerpen op om te luisteren naar hun verhalen, nachtmerries en dromen.
© Flickr / Rainer Voegeli (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

India wil toeristische trekpleister maken van Laccadiven: ‘Ecologische ramp’

Bewoners van de Laccadiven, een Indiase eilandengroep, vrezen dat overheidsplannen desastreuze gevolgen zullen hebben. Maar de eilanders protesteren, terwijl ze zich ook al moeten voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. ‘Dit is een ideale samenleving op een paradijselijk eiland.’
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
© Sivaram V / Reuters
Analyse

Na de droogte volgt de zondvloed. India opnieuw getroffen door zware overstromingen

Een vernietigende regenval kostte in India het leven het leven aan minstens tweehonderd mensen. Door hevige moessonregens veranderen rivieren in kolkende water- en modderstromen die steden en landerijen blank zetten. Het is zowel een gevolg van een extremer wordend klimaat, als mismanagement van land en water. 
© Sarah Vandoorne
Analyse

Overmorgen is misschien de laatste dag dat Bengalese kledingfabrieken veilig zijn

Het akkoord dat in Bangladesh kledingfabrieken brandveilig maakt, ligt op de schop. Amper zes maanden nadat het vernieuwd werd, om noodzakelijke renovaties verder uit te voeren en te monitoren, wil het Hooggerechtshof het niet meer toelaten in Bangladesh. Daarmee zou 30 november, nu vrijdag, de laatste dag zijn waarop Bengalese& ...
© Fien Van den Steen
Analyse

Een duurzame stad voor allen of een ark voor enkelen?

Onder de druk van de groeiende steden en met de hete adem van de klimaatverandering in onze nek, klinkt de roep om duurzame stadsontwikkeling almaar luider. Steeds meer wordt deze roep ook beantwoord, maar als we niet opletten, zullen bepaalde groepen uit de boot vallen.
© Gie Goris
Analyse

Kaste maakt van India een woontoren zonder trap noch ingang

De hardnekkigheid waarmee ongelijkheid in India zowel de jaren van socialistische herverdeling als van kapitalistische economische groei overleeft, heeft alles te maken met de fundamentele greep van het kastenstelsel op individu, gemeenschap en samenleving.
Tom Pietrasik
Analyse

Arundhati Roy: ‘Stop de verspilling. Herover de verbeelding.’

India zal in 2011 wellicht sneller groeien dan China. Toch is niet alles chapati en ei in het land van Tata, Infosys en Reliance. MO* sprak daarover in Delhi met de wereldbekende auteur en activiste Arundhati Roy.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.