Flickr / MONUSCO Photos (CC 2.0)
Reportage

Kan positieve mannelijkheid geweld tegen vrouwen stoppen?

Het begrip ‘positieve mannelijkheid’ blijkt een trend in Congo, zo stelde MO* vast. Het is de tegenhanger van toxische mannelijkheid, gedrag dat geweld aanmoedigt. Opmerkelijk veel Congolese organisaties in de ontwikkelingssamenwerking richten zich op dat begrip in de strijd tegen seksueel geweld. 
© Annabel Meuleman
Reportage

Tijdelijk bezet: hier woont (even) een dak- of thuisloze

De wooncrisis in Brussel slaat hard toe, al liggen terreinen braak en staan gebouwen leeg. ‘We kunnen die leegstand gebruiken om mensen kansen en een time-out te geven’, zegt Samenlevingsopbouw. Daarom zette het twee pilootprojecten op met tijdelijke en mobiele woningen voor daklozen.
© Ynske Boersma
Reportage

Hier vinden Colombiaanse kinderen in conflictsituaties een thuis en een toekomst

Staat de guerrilla voor je deur, of is er geen school en eten in huis, dan rest je als jongere weinig andere keuze dan je aan te sluiten. Maar er is minstens één uitweg voor deze kinderen en jongeren in Colombia: "La Nación de Los Muchachos", de Natie van de Kinderen. MO* ging ter plaatse kijken.
© Arne Gillis
Reportage

Orkanen bevestigen: Mozambique bevindt zich in de frontlinie van mondiale klimaatcrisis

In Mozambique weten ze wat het betekent als een ramp zich niet als sluipende epidemie, maar op enkele uren voltrekt. De orkaan Idai verwoestte delen van Mozambique, exact een jaar geleden. Reportage van bij de frontlinie van de klimaatcrisis.
© Samira Bendadi
Reportage

Na de revolutie in Soedan: ‘Wij zullen het land weer opbouwen’

Het is maandag 9 maart. De nieuwe Soedanese premier Abdalla Hamdok is op weg naar zijn werk. Plots wordt zijn konvooi aangevallen. De premier blijft ongedeerd, maar de aanslag is het zoveelste teken dat de recente revolutie in Soedan nog lang niet voltooid is. Wat nu? Samira Bendadi ging die vraag ter plaatse stellen. 
© Arne Gillis
Reportage

Er is een migratiebeleid mogelijk dat landen zoals Niger wél vooruit helpt

Uit angst voor migratie hertekent de Europese Unie het West-Afrikaanse land Niger. Bij dat beleid wint vooral de Unie zelf, en de Nigerese regering. Maar wie vertegenwoordigt de belangen van de migranten en de Nigerezen? MO* onderzocht enkele oplossingen waarbij mensen wel centraal staan.
© Frauke Decoodt
Reportage

Colombiaanse bananen staan krom van de misdaden

België een bananenrepubliek? In elk geval wat betreft de handel. Er zijn maar drie landen in de wereld die meer bananen invoeren dan wij: de Verenigde Staten, Rusland en China. We voeren 87 procent, of 1,18 miljoen ton, van die bananen weer uit, dat wel. 
© Jago Kosolosky
Reportage

Naar school ondanks alles: ‘Kan je ons niet aan werk in Europa helpen?’

In Madagaskar, een van de armste landen ter wereld, is naar school gaan geen evidentie. Slechts een kwart van de kinderen van middelbare schoolleeftijd zit op de schoolbanken, meer dan 35 procent van de volwassen bevolking is analfabeet, en de zeldzame hoogopgeleiden ontvluchten het eiland.
Axel Fassio/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Reportage

Financiert België duurzame Congolese palmolie of grootschalige landroof?

In 2009 nam het Canadese bedrijf Feronia de legendarische Unilever-plantages over die een eeuw eerder door de Belgen waren verkocht. Na financiële moeilijkheden werd het gered door de cash van investeringsmaatschappijen voor ontwikkeling, maar ngo’s en lokale gemeenschappen staan kritisch tegenover Feronia en zijn reële bijdrage aan ontwikkel ...
© Hack Belgium
Reportage

Zorgen humanitaire hackathons voor nuttige innovatie of zijn ze slechts een PR-stunt?

Een creatieve sprint om honger op te lossen, dat was het doel van de Humanitarian Hackathon die op 15 en 16 januari plaatsvond in Brussel. Grote namen zoals het Wereldvoedselprogramma van de VN hoopten er alvast nieuwe ideeën te sprokkelen. Maar zijn dit soort mediagenieke acties echt een antwoord voor de humanitaire sector?
© Artino
Reportage

Syrische burgerjournalisten: ‘De media zijn ons wapen’

Burgerjournalistiek in Syrië is een belangrijke vorm van verzet én van hulpverlening. Een bevolking die pas sinds 2011 het vrije woord mag hanteren schreeuwt het nu uit. ‘Niemand zal ooit nog de Syrische bevolking de mond kunnen snoeren.’
© Charlotte Van Campenhout
Reportage

Roma en onderwijs: ‘Wanneer ik vijftien ben, trouw ik en stop ik met school’

In België zijn Romakinderen het slachtoffer van aantastingen op hun recht op onderwijs, één van hun fundamentele kinderrechten. Althans, dat vindt Elias Hemelsoet, beleidsadviseur bij GO! Onderwijs en auteur van Roma in het Gentse onderwijs. ‘Het recht op onderwijs gaat verder dan ieder kind toegang geven tot onderwijs. School moet betekenisv ...

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.