Midden-Oosten & migratie
Tine
Danckaers
MO*redactie

* stond mee aan de geboortewieg van MO* in 2003
* expertise: Arabische wereld & migratie
* geboren en getogen Mechelaar
* deelt met haar lief twee prachtige dochters

‘Mijn grote opdracht toen ik bij MO* begon: “Werk je in in de Arabische wereld.” Het was 2005 toen ik voor mijn eerste grote buitenlandse reportage op mijn eentje naar de verdeelde stad Jeruzalem trok. Het was de eerste keer dat ik, moe van nervositeit en onwennigheid, mijn koffer van de ene kant van de oude stad helemaal naar de andere kant moest sleuren, door de uitgestorven soeks van Oost-Jeruzalem. Omdat de Israëlische taxi weigerde om naar de Palestijnse Damascuspoort te rijden, veel dichter bij mijn slaapplaats.

Het was de eerste keer dat ik de beladen lucht van het oude Jeruzalem inademde, de Al-Aqsamoskee en de indrukwekkende Joodse Klaagmuur zag. Het was het moment waarop ik begreep waarom deze plaats de Arabische wereld verbindt maar evengoed verdeelt. 

Sindsdien laat ik die bijzondere plek niet meer los, veroverde ook Irak een speciale plaats in mijn hart en droom ik dat Turkije opnieuw mijn hoopland wordt. Mensen en staten kunnen samen-leven kraken of maken. Het is van alle tijden en het is niet anders in de Arabische wereld, die in 2011 een warme golf van vreedzaam volksverzet over zich heen kreeg. Wat dat betekent voor de huidige, vaak turbulente samenlevingen in het Midden-Oosten blijf ik graag onderzoeken.

Ik buig me daarnaast over een ander overweldigend thema: migratie. Dan stap ik liefst weg van mijn bureau, op zoek naar de verhalen van mensen die tussen de plooien van het harde nieuws vallen, die buiten de grote systemen leven of die er als slachtoffer net middenin zitten. Afghaanse politieke vluchtelingen die muurvast zitten in Turkije, kraakjongeren in Brussel, daklozen in Utrecht, Irakezen die terugkeren van een gebroken toekomstbeeld, burgers in onmin met de emir van Bahrein, jonge Eritreeërs in Zeebrugge…’

Senior redacteur Tine Danckaers reist voor MO* regelmatig naar Israël en de Palestijnse Gebieden, Turkije en Irak.
Ze maakte reportages in Libanon, Egypte, Tunesië, Bahrein, Jemen, Jordanië, Marokko. Buiten de Arabische regio maakte ze reportages in Afghanistan, Griekenland, Duitsland, Ierland, Engeland, Nederland en uiteraard in eigen land.


Contact (ook voor lezingen, deelname debatten/gesprekken en publieke interviews): tine.danckaers@mo.be

alle artikels van Tine Danckaers