Irak

© Sima Dehgani
Interview

‘Wij zijn niet alleen slachtoffers, wij zijn vooral overlevers. En dat mag gevierd worden’

‘Ik wilde niet zwijgen wanneer ik wél kan praten.’ Precies daarom blijft Tea Tupajić theater maken over de horror van oorlog. In Bosnië, waar ze zelf geboren werd, in Rwanda, in Irak. Ze nodigde enkele jezidivrouwen uit, door IS gebruikt als seksslavinnen, om een laatste keer hun verhaal te doen.
© Judit Neurink
Reportage

Heimwee naar de Iraakse moerassen: ‘Als de regen terugkomt, gaan wij terug’

Door klimaatverandering trekken steeds meer boeren weg uit de Iraakse moerassen. Ze verkopen hun vee of verhuizen met hun waterbuffels. De overheid in Bagdad weet zich geen raad met de klimaatmigratie, milieuactivisten worden bedreigd of gekidnapt. ‘De regering belooft actie en doet niets.’
© Air National Guard/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

VN-rapporteur: strijd tegen terreur misbruikt om spyware en drones te promoten

Digitale technologieën om terreur te bestrijden worden misbruikt voor mensenrechtenschendingen in verschillende delen van de wereld. Dat heeft de speciale VN-rapporteur inzake Mensenrechten en Contraterrorisme gezegd voor de Mensenrechtenraad.
Alex / Pixabay
Nieuws

Nauwelijks nog plekken op aarde met gezonde lucht

Amper 6 landen ter wereld halen de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In slechts 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van het Zwitserse bedrijf IQAIr.
© Julie Vangeel
Essay

Een vrij Iran kan pas verrijzen als de bevolking het regime op de knieën heeft gedwongen

Als studente nam Ladan Rahbari meermaals deel aan betogingen in Iran. De Belgisch-Iraanse politiek sociologe, vandaag docente aan de Universiteit van Amsterdam, herinnert zich de grimmige sfeer nog goed: ‘Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven een vergelijkbare angst heb ervaren.’
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
© Khalil Ashawi / Reuters
Reportage

‘Onze koffers staan klaar’: dreigt een nieuw Turks grondoffensief in Syrië?

Turkije heeft de bomaanslag van begin november in Istanbul beantwoord met nieuwe bombardementen in het noorden van Syrië en Irak. De militaire operatie hing al een tijdje in de lucht, zo stelde Midden-Oosten-expert Willem Staes ter plaatse vast. Het begin van een nieuwe Turkse invasie?
© Belgaimage / Asaad Niazi / AFP
Analyse

Irak tussen stofstorm en klimaatverlof

Meren die droogvallen. Stofstormen die wel drie keer per week terugkeren. Temperaturen die hoger zijn dan ooit. Irakezen lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering, terwijl de overheid niets doet om die te beperken. Boeren vluchten naar de stad, en de rijken gaan op klimaatvakantie.
© Reuters / Thaier Al-Sudani
Analyse

Waarom ook Moqtada al-Sadr de Iraakse politiek niet zal helen

Na het geweld in Irak volgt de politieke status quo. Maar sjiieten zijn er nog steeds boos dat hun leiders beter voor zichzelf zorgen dan voor hen. Politiek analist Sajad Jiyad ziet geen oplossingen op lange termijn. Toch niet met een politiek systeem waarin alle partijen samen de koek onder elkaar verdelen.
Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Oekraïnecrisis en inflatie duwen miljoenen wereldwijd in armoede

In slechts drie maanden tijd zijn 71 miljoen mensen wereldwijd in de armoede verzeild geraakt. De door de oorlog opgepompte inflatie heeft een veel snellere impact op de globale armoedecijfers dan de coronapandemie, zegt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).  
William John Gauthier (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Irak moet burgers deels zonder stroom zetten nu Iran gaskraan dichtdraait

Het Iraakse ministerie van Elektriciteit heeft afgelopen week aangekondigd dat het minder uren stroom kan verschaffen, nu Iran geen gas meer wil leveren.
© Belga
Analyse

Hoe Syrië zich met captagon tot een heuse narcostaat ontpopte

Van oorlogsdrug tot politiek drukkingsmiddel. De drug captagon is vandaag voor het Syrië van president al-Assad meer dan een makkelijke inkomstenbron. ‘Al-Assad wil van zijn status als paria af, dus de boodschap is: normaliseer jullie banden met ons, of we vernietigen jullie jongeren.’

Pagina's