© Joachim Hoste
Reportage

‘Er is geen dekolonisatie, het koloniale fundament is hetzelfde gebleven’

Twee kunstenfestivals in Oostende openden onlangs het gesprek met artiesten over de koloniale publieke ruimte. Valt Leopold II bijna 115 jaar na zijn dood eindelijk van zijn sokkel?
© Bart Lasuy
Reportage

‘De kans is groot dat de volgende pandemie hier ontstaat’

In het Congolese park Kahuzi-Biega zijn interacties tussen dieren en mensen schering en inslag. Om de risico’s van overdraagbare ziektes te beperken, werd het project One health gelanceerd. Daarbij wordt gepleit voor een holistische aanpak: de gezondheid van mens, milieu en dier vormt één geheel.
© Elien Spillebeen
Reportage

Hoe Servische diplomatie het leven van deze Burundezen omgooide

Waarom vroegen ongezien veel Burundezen vorig jaar asiel aan in ons land? De crisis in hun land is de grondoorzaak, maar het was de Servische Kosovodiplomatie die hen naar Europa bracht. Een reeks van politieke beslissingen met grote menselijke gevolgen. MO* bracht ze in kaart. 
© Bart Lasuy
Reportage

Waarom een Belgische supermarktketen 12 miljoen bomen plant in Congo

Een grote supermarktketen die in Congo 12 miljoen bomen wil planten om klimaatneutraal te zijn: hoe gaat dat in zijn werk? En is Colruyt Group effectief op weg om die ambitieuze plannen te realiseren tegen 2030? MO*journalist John Vandaele ging ter plaatse kijken en zag kansen, maar ook uitdagingen. 
Joe Penney/ Reuters
Reportage

Afrikaanse waxprints: pijnlijke herinnering aan de kolonisatie of symbool van trots?

Ze zijn overbekend: Dutch Wax, de Afrikaanse stoffen met typische, vaak kleurrijke prints. Maar povere kopies veroveren dezer dagen de markt. Aziatische handelaars worden, na ook westerse ontwerpers, beschuldigd van culturele toe-eigening. MO* ging op zoek naar de véritable African Dutch Wax.
© Arnaud Ghys
Reportage

‘Palmolieplantages zijn geen bossen’

Het Belgische palmolie- en rubberbedrijf SIAT maakt zich schuldig aan inbreuken op milieu- en mensenrechten in West-Afrika. Dat stelden enkele vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen uit Ghana, Ivoorkust en Nigeria tijdens een bezoek aan ons land. ‘Dit is landroof.’
Ⓒ Elien Spillebeen
Reportage

Activist Mwazulu Diyabanza op bezoek in Antwerpen: ‘Chef Ne Kuko moet naar huis!’

Activist Mwazulu Diyabanza ondernam de afgelopen maanden meerdere pogingen om Afrikaanse roofkunst uit Europese musea te verwijderen. Op verzoek van MO* bezocht hij de tentoonstelling 100 x Congo, waar hij werd opgewacht door curatrice beeldvorming Nadia Nsayi en een klein leger erfgoedbewakers.
© Daaf Borren
Reportage

Nieuwe Afrikaanse musea willen geroofd erfgoed terug

Congo (DRC) en Senegal beschikken sinds dit jaar over moderne gebouwen en expositieruimtes die het wel en wee van de historische en hedendaagse kunst kunnen garanderen. Daardoor klinkt de roep om de terugkeer van Afrikaanse roofkunst steeds luider. 
© Elien Spillebeen
Reportage

AfricaMuseum: De toekomst van het verleden

Wat verwacht een jong en divers publiek van de heropening van een museum dat de meesten onder hen niet eens kennen? MO* en het AfricaMuseum zetten een tweedaagse denkoefening op over koloniale erfenis en hedendaagse beeldvorming, over hedendaags racisme en de Belgische rol in Congo honderd jaar geleden, over de superdiverse toekomst en de herinneri ...
© Stien Reyntjens
Reportage

‘Mijn OKAN-klas werd mijn eerste familie in België’

Voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen is het vaak moeilijk om een plekje te vinden in België. Volgens de leerlingen en leerkrachten van het Stedelijk Lyceum Offerande in Antwerpen brengt OKAN soelaas. 
© Arne Gillis
Reportage

Wie is verantwoordelijk voor de Libische slavenmarkten?

Het officiële thema van de vijfde AU-EU-top mag dan ‘de jeugd’ zijn, iedereen voelde in de grootste stad van Ivoorkust aan waar het werkelijk om draait: migratie en veiligheid. En overkoepelend: een bezinningsmoment over de getroebleerde relatie tussen beide continenten.
© Reuters
Reportage

Congolese diaspora: levendig en divers, maar bijna onzichtbaar

Een groep Antwerpse jongeren die zich engageert om tieners te begeleiden met hun huiswerk. De Ebbenhouten Schoen voor de beste voetballer met Afrikaanse roots. Een betoging in Brussel tegen de Congolese president Kabila. Een Pinksterkerk die Congolese nieuwkomers helpt hun weg te vinden door het labyrint van Vlaamse regels en instellingen. Het zijn ...

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.