Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Steven dosRemedios (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Met het uitsterven van talen verdwijnt ook medicinale plantenkennis

Ongeveer een derde van de talen die nu nog gesproken worden zal tegen het einde van de eeuw waarschijnlijk verdwenen zijn. Daardoor zal ook veel kennis over geneeskrachtige planten en kruiden verloren gaan, waarschuwen Zwitserse wetenschappers. 
Babette Plana / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

VN-analyse: klimaatplannen landen mijlenver van wat nodig is

De klimaatplannen van alle landen zullen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met amper 0,5 procent verminderen ten opzichte van 2010, blijkt uit een analyse van de VN. Dat is héél ver verwijderd van de 45 procent die volgens wetenschappers nodig is om de opwarming onder 1,5 graden te houden.
T. R. Shankar Raman / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Analyse

De staat van onze regenwouden: 11 zaken om op te volgen in 2021

2020 was ook geen eenvoudig jaar voor wie zich bezighoudt met de bescherming van tropische regenwouden. Wat zit er in het verschiet voor 2021? Hier zijn 11 zaken om in de gaten te houden.
© Reuters / Piroschka Van De Wouw
Interview

Extreemrechts surft op de aantrekkingskracht van de haat

Er rust allang geen taboe meer op extreemrechts. Opvallend veel jongeren voelen zich wereldwijd aangetrokken tot de masculiene cultuur van bloed en bodem, complottheorieën en uitsluiting, al zit het discours van extreemrechts vol tegenstrijdigheden. Vanwaar komt die fascinatie? 
Peggy und Marco Lachmann-Anke / Pixabay
Nieuws

COVID-19-racisme tegen Aziaten neemt toe

Racisme, xenofobisch geweld en discriminatie als gevolg van de COVID-19-pandemie woeden ongehinderd voort, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Regeringen moeten harder optreden. Xenofobie en haat richten zich name op Aziaten en mensen van Aziatische afkomst.
Laurel F (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

In inheemse zones overleven meer dieren

In zones die door inheemse gemeenschappen worden beheerd, overleven meer dieren, blijkt uit een grote studie in Australië, Brazilië en Canada. Een cruciale vaststelling, zeggen de onderzoekers, want ‘de huidige niveaus van bescherming zullen onvoldoende zijn om de planetaire uitstervingscrisis te stoppen.’
© Charl Van Rooy (CC0)
Nieuws

Bijna geen ongerepte natuur meer op aarde

Ongeveer 80 procent van de aarde is aangetast door menselijke activiteiten en het grootste deel van de resterende ongerepte natuur is te vinden in slechts vijf landen, constateren onderzoekers van de University of Queensland in Australië.
Lefteris kallergis/Unsplash (CC0)
Nieuws

Studies tonen enorme gezondheidsvoordelen van plantaardig dieet

Studies tonen opnieuw de enorme gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet. De resultaten komen onder meer uit Nederland en Brazilië en zijn zopas gepresenteerd op Nutrition 2018, een congres van de Amerikaanse voedingssector. De Amerikanen zelf lopen nog erg achter wat betreft de liefde voor vegetarische alternatieven.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.