Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Essay

De staat mag weer sturen

De neoliberale orde was te onrechtvaardig en te vervuilend, liet het volk weten. En dus moet het anders: de staat is steeds meer terug als een actor in economie en maatschappij. Garanties op succes zijn er niet, en het wordt een lakmoesproef van menselijke solidariteit.
Babette Plana / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

VN-analyse: klimaatplannen landen mijlenver van wat nodig is

De klimaatplannen van alle landen zullen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met amper 0,5 procent verminderen ten opzichte van 2010, blijkt uit een analyse van de VN. Dat is héél ver verwijderd van de 45 procent die volgens wetenschappers nodig is om de opwarming onder 1,5 graden te houden.
Matt Brown CC BY 2.0
Nieuws

Vertrouwen in Trump vooral laag bij bondgenoten VS

Het vertrouwen in de Amerikaanse president Trump is vooral laag bij de traditionele bondgenoten van de VS, zoals Duitsland en Frankrijk, blijkt uit onderzoek van Pew Research.
US CBC (CC0)
Nieuws

“Verbied detentie van kinderen via wereldwijde migratieafspraken”

Wereldleiders moeten een einde maken aan de detentie van migrantenkinderen, zeggen mensenrechtenorganisaties. Deze week wordt in New York de laatste hand gelegd aan wereldwijde afspraken over migratie.
Vale Youth Art Project 019 (CC BY 2.0)
Nieuws

‘Kindertekeningen krachtig instrument om natuur beter te beschermen’

Een kindertekening biedt inzicht in hoe een kind naar bedreigde diersoorten kijkt. Dat kan een krachtig instrument zijn om een beter beleid voor natuurbescherming te ontwikkelen, zeggen Mexicaanse onderzoekers in het American Journal of Primatology.
James (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Obesitas en diabetes stoten honger van de troon in groeilanden

Terwijl wij de komende dagen lekker dineren, moeten we durven zien wat er in de groei- en ontwikkelingslanden gebeurt. 'Sommige Peruaanse boeren eten kant-en-klare macaroni omdat ze zich de eigen quinoa niet meer kunnen veroorloven.'
CIMMYT
Nieuws

Hoge maïsprijs leidt tot honger en instabiliteit

Stijgende maïsprijzen in de Verenigde Staten als gevolg van de opkomst van biobrandstoffen, hebben ontwikkelingslanden in de afgelopen zes jaar 6,6 miljard dollar gekost. Dat blijkt uit onderzoek van waakhond ActionAid.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.