© Kris Janssens
Analyse

Cambodja op een kantelpunt: authenticiteit ruimt baan voor vooruitgang

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens. De overwegend jonge bevolking wil vooruit en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?
Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
MgHla via WikiMedia Commons
Analyse

Persvrijheid en homorechten als barometer voor tanende democratie in Zuidoost-Azië

Op het einde van de vorige eeuw leek Zuidoost-Azië op weg om een democratisch lichtbaken in de regio te worden. Vandaag zijn sterke mannen en militaire junta’s weer helemaal terug. Wat is er aan de hand in het gebied en hoe liggen de kaarten voor de democratie?
© Abel Tan Jun Yang / Pexels (CC0)
Analyse

Waarom Cambodjanen niet op democratische verkiezingen zitten te wachten

De verkiezingen in Cambodja van 23 juli zullen niet democratisch verlopen. De oppositie is buitenspel gezet en de zoon van de premier zal sowieso zijn vader opvolgen. Een opmerkelijke vaststelling: de Cambodjanen liggen daar zelf niet echt wakker van.
Julia.Roesler (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Hoe de opmars van de elektrische auto misstanden voedt in nikkelmijnen in Zuidoost-Azië

De productie en verkoop van elektrische voertuigen (EV) raakt in verschillende delen van de wereld in een stroomversnelling. Maar de daarbij behorende mijnbouw van nikkel bedreigt de rechten en de natuur van mensen in Indonesië en de Filipijnen, zo waarschuwt een nieuw rapport.
Kristofferb / commons.wikimedia.org (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Chinese steenkoolkoorts 'directe bedreiging' voor klimaatdoelen

China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.
Kremlin.ru (CC BY 4.0)
Analyse

Thaise premier en coupleider geschorst, wat nu?

Het Grondwettelijk Hof in Thailand heeft eerste minister Prayuth Chan-o-cha geschorst omdat de geldigheid van zijn premierschap betwist wordt. De oppositie zegt dat de premier, volgens de grondwet, zijn maximale ambtstermijn bereikt heeft. 
AK Rockefeller (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Alarmsignalen voor mensenrechten staan op rood in de Filipijnen

In de Filipijnen werd deze week voormalig vicepresidentskandidaat Walden Bello gearresteerd. Hij werd intussen op borgtocht vrijgelaten. Glijdt het land verder af naar autoritair bestuur en inperking van de ruimte voor een kritisch middenveld?
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
tokyoform (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Japan heeft het laagste aantal daklozen ter wereld, maar dat lijkt een grove onderschatting

Nergens ter wereld zouden er minder daklozen zijn dan in Japan. Maar dak- en thuisloosheid is een onderschat probleem in het land van de rijzende zon, stellen Japanse non-profitorganisaties. En ook corona zorgt voor bijkomende uitdagingen. ‘De overheid moet haar beleid stoelen op correcte gegevens.’
© Flickr / Solen Feyissa (CC BY-SA 2.0), TechCrunch (CC BY 2.0), Kārlis Dambrāns (CC BY 2.0)
Analyse

Chinese techbedrijven betalen de rekening voor het autoritaire beleid van Xi Jinping

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen weer op: Donald Trump wil dat de populaire TikTok-app vanaf zondag niet meer gedownload kan worden in zijn land. Waar gaat het naartoe met die twee?
Wikimedia
Analyse

Ontbossing steeds weer hoofdverdachte voor nieuwe virussen: dit is het mechanisme

Bij het onderzoek naar virussen die oversprongen van dieren naar mensen blijken steeds dezelfde patronen terug te keren. Ontbossing en fragmentatie van tropische wouden leidt tot een specifieke dynamiek, die de verspreiding van ziekten in de hand werkt. Dat schrijven deskundigen Amy Vittor, Gabriel Zorella Laporta en Maria Anice Mureb Sallum.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.