Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
© Reuters/Nicolas Economou
Opinie

‘De toekomst van toerisme zal er heel anders uitzien’

Toeristen trekken nog altijd naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een gamechanger, schrijven expertes Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
Pixabay/CC0
Opinie

‘Digitale nomaden jagen huurprijzen in gastlanden de hoogte in’

Digitaal nomadisme zit in de lift: sinds de coronapandemie werken steeds meer mensen vanop afstand in het buitenland. Dat is slecht nieuws voor de lokale bevolking, die steeds meer moeite heeft een betaalbare woning te vinden. Dat onderzocht Dave Cook, onderzoeker in de antropologie aan de UCL.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
Opinie

Coronacrisis blaast mythe van derde en eerste wereld omver

De manier waarop landen de coronapandemie bestrijden haalt een van de meest diepgewortelde vooroordelen in de wereld – en in Afrika – onderuit, schrijft Steven Friedman, politicoloog aan de Universiteit van Johannesburg. 
Fonthip Ward / Pixabay
Opinie

Voor paradijselijke reisbestemmingen ligt economische ramp op de loer

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de l ...
© torange.biz (CC BY-SA 4.0)
Opinie

Monopolie van Big Pharma schaadt ontwikkelingslanden

Patenten op medicijnen maken het ontwikkelingslanden onmogelijk een competitieve industrie te ontwikkelen, ondanks het feit dat ze in sommige gevallen die patenten mogen breken, zeggen Claire Lim en Jomo Kwame Sundaram.
S. Hermann & F. Richter / Pixabay
Opinie

Nepnieuws voedt corona-angst, maar er bestaat tegengif

Nepnieuws en geruchten over het coronavirus verspreiden zich snel via sociale media en soms zelfs via de traditionele media. Maar er is iets te doen aan misinformatie en samenzweringstheorieën, zegt Marina Joubert, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch.
Pixabay
Opinie

Onfatsoenlijke toerist groeit uit tot wereldwijd probleem

Toeristen die zich slecht gedragen zijn wereldwijd een probleem geworden. De toeristenindustrie heeft dat deels aan zichzelf te danken, zegt Freya Higgins-Desbiolles, toerisme-expert aan de University of South Australia.
Guillaume (CC BY 2.0)
Opinie

Groei wereldbevolking vraagt om actie

Volgens het gematigde scenario van de Verenigde Naties telt de wereld aan het einde van deze eeuw 11,2 miljard mensen. Nu zijn dat er 7,7 miljard. De cijfers stellen de wereld voor uitdagingen die door politici te vaak uit de weg worden gegaan, zegt Joseph Chamie, voormalig directeur van de VN-bevolkingsafdeling.
Merrill College of Journalism Press Releases CC BY-NC 2.0
Opinie

Ontwikkelingslanden moeten macht internetgiganten inperken

Ontwikkelingslanden moeten regels opstellen voor de digitale economie, zeggen economen Jomo Kwame Sundaram en Anis Chowdury. Zo niet zullen de voordelen daarvan waarschijnlijk beperkt blijven tot enkele succesvolle monopolisten.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.