Blink O'fanaye (CC BY-NC 2.0 Deed)
Analyse

Moeten wij meebetalen voor het klimaatwerk van inheemse gemeenschappen?

Inheemse gemeenschappen verzetten in hun directe omgeving belangrijk onbetaald werk in de strijd tegen de klimaatverandering en voor natuurbeheer. Werk dat in feite de hele wereld ten goede komt. Moet dit werk worden vergoed?
Flickr / Peter Van den Bossche (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Wat betekent het nieuwe Chinese methaanplan voor het klimaat?

China wil zijn uitstoot van methaan, het tweede broeikasgas na CO2, verminderen. Dat is geen onbelangrijk voornemen, want het land is de grootste uitstoter van methaan ter wereld.
European Union / Abdul Majeed (CC BY 2.0)
Analyse

Dit was het klimaat in 2022, van Pakistan tot Oekraïne

Eindejaar betekent: tijd voor lijstjes. En het hoogstnodigste lijstje van allemaal is misschien wel dat van klimaatgebeurtenissen in 2022. Bent u de draad even kwijt? Wij pikken hem weer op met een overzichtje, van overstromingen in Pakistan tot extreme droogte in Europa. 
Pixabay
Analyse

De klimaattop achterna: ook VN-natuurverdrag nadert moment van de waarheid

Na de klimaattop in Egypte staat er volgende maand al opnieuw een belangrijke milieutop op de agenda. In het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord over natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.
Handout photo by Numi Organic Tea
Analyse

Klimaatlabels voor voeding in opmars, maar kunnen ze de consument overtuigen?

Steeds meer bedrijven beginnen hun producten te labelen om de klimaatimpact ervan te laten zien. Maar hebben consumenten - en vooral het klimaat - daar een boodschap aan?
Jim Culp (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Biden beschermt Amerikaanse oerbossen met presidentieel decreet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een presidentieel decreet ondertekend om de oudste bossen op het grondgebied van de Verenigde Staten te beschermen. De wouden moeten een belangrijk wapen worden in de strijd tegen de klimaatverandering.
© J.H. CC BY-ND 2.0
Analyse

Deze Canadezen zien hun voedselbronnen slinken door de klimaatcrisis

Stijgende temperaturen en steeds moeilijker te voorspellen weerpatronen brengen de leefwijze van traditionele gemeenschappen in Canada in gevaar. Om dat probleem aan te pakken moet de Canadese overheid in de eerste plaats meer inspanningen leveren om haar klimaatafdruk te verkleinen.
© Julia Kilpatrick, Pembina Institute
Analyse

De teerzanden: een schandvlek op het groene imago van Canada

Nu traditionele oliebronnen stilaan uitgeput raken, weigert Canada zijn omstreden teerzanden op te geven. Nochtans zijn de desastreuze gevolgen voor mens én milieu nauwelijks te overzien.
Flickr (Public Domain)
Analyse

Democratische winst in Senaat opsteker voor Amerikaans klimaatbeleid

Nu de Democraten de meerderheid in de Senaat hebben, verdwijnt een belangrijk obstakel voor het klimaatbeleid van de nieuwe regering-Biden. Een vrijgeleide voor ambitieuze klimaatplannen zit er echter niet in.
© Belgaimage / AFP
Analyse

Klimaatvriendelijk cement, bestaat dat?

Beton is overal. Het zou na water het meest gebruikte materiaal op aarde zijn. Dat gaat gepaard met een serieuze kost voor het klimaat, want de productie van cement, het bindmiddel dat beton samenhoudt, is een grote bron van CO2-uitstoot. De grootste industriële uitstoter na de staalindustrie zelfs, verantwoordelijk voor acht procent van de wereldw ...
350.org/Herb Keener (CC BY-NC-SA 2.0)
Analyse

Historisch proces tegen ExxonMobil voor “klimaatfraude”

De Amerikaanse olie- en gasmultinational ExxonMobil wordt aangeklaagd voor fraude tegenover zijn aandeelhouders. Als het bedrijf hiervoor een zware veroordeling krijgt, kan dit een historische proceszaak worden. Tijdens het proces komen ook bewijzen van decennialang klimaatnegationisme bovendrijven.
Jason Blackeye/Unsplash (CC0)
Analyse

Droogste landen hebben enorm potentieel voor zonne- of windenergie

De wereldwijde vraag naar elektriciteit zal aanzienlijk toenemen en voor de opwekking van energie is vaak veel water nodig. Landen waar waterschaarste heerst doen er dus goed aan om op tijd over te schakelen op zonne- of windenergie, zegt Tianyi Luo van het Global Water Program aan het World Resources Instituut (WRI). Zij werkte mee aan de inventar ...

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.