S.Quinn / CIP (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Eerlijke prijzen zijn een voorwaarde voor duurzame landbouw’

Naar aanleiding van Wereldbananendag én de Internationale Dag van de Boerenstrijd vraagt een coalitie van ngo's om eerlijke prijzen voor boeren wettelijk te verankeren. Dat is volgens de ngo's broodnodig om ons landbouwsysteem wereldwijd duurzamer en rechtvaardiger te maken.
USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
CC0
Opinie

‘Het is tijd dat we toegeven dat ons industriële voedselsysteem mensen uithongert’

Ons voedselsysteem bleek de voorbije jaren rampzalig kwetsbaar. Het is niet gebouwd om iedereen toegang tot voedsel en gezonde voeding te garanderen. Speciaal VN-rapporteur Olivier De Schutter schetst hoe we van crisis naar veerkracht kunnen gaan. 
© Moritz Van Dungern
Opinie

Open brief: ‘Tegen de “duurzame” vernietiging van het regenwoud en de mensen die er wonen’

Naar aanleiding van de theatervoorstelling “Antigone in de Amazone” van Milo Rau, schreven de Landloze Arbeidersbeweging MST en enkele experts en activisten een open brief die de praktijk van greenwashing door het Braziliaanse bedrijf Agropalma aanklaagt.
Jim Champion / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Nieuwe bossen kunnen ons gebruik van fossiele brandstoffen nooit compenseren’

Bomen planten is essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering, maar CO2 uit de lucht halen en permanent opslaan in de ondergrond is minstens even belangrijk. De ene methode vervangt de andere niet, want ze hebben een totaal ander doel, schrijven internationale klimaat- en natuurexperten.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
© WSM
Opinie

‘Achter Valentijnsrozen schuilen vaak grote milieukosten en menselijk leed’

Bloemen zijn krachtige symbolen. Geen bruiloft zonder bruidsboeket. Geen Valentijn of Moederdag zonder een bos rozen. Achter deze bloemenpracht schuilen echter vaak grote milieukosten en menselijk leed, schrijft Jaklien Broekx van de ngo WSM.
Juan Carlos Huayllapuma/CIFOR  (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Het Noorden ziet nu wat klimaatverandering is: tijd om de expertise uit het Zuiden te erkennen’

Wat 2021 liet zien is dat iedereen getroffen kan worden door de gevolgen van klimaatverandering. Het is hoog tijd dat redacties in het Westen gemeenschapsleiders, milieuactivisten en milieujournalisten uit het Zuiden naar waarde gaan schatten, schrijft de Braziliaanse journaliste Natalia Viana.
Inno Joseph / Pixabay
Opinie

‘Kies voor fair trade en maak labels (op termijn) overbodig’

Van 6 tot 16 oktober vond de Week van de Fair Trade plaats.  Volgens Koen van Troos van Fairtrade Belgium blijft zo'n initiatief belangrijk om bedrijven, mensen en overheden te wijzen op het belang van sociale rechtvaardigheid, en hoe ze daar aan kunnen bijdragen via het fairtradesysteem.
EU (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘Traditionele kennis en landbeheer is essentieel voor het oplossen van de klimaatcrisis’

In Tsjaad geeft een traditionele manier van leven ruimte aan de natuur om zich te herstellen. 'Wanneer wij een stuk land verlaten, is het vruchtbaarder dan voorheen dankzij onze voorouderlijke agro-ecologische praktijken', zegt Hindou Oumarou Ibrahim.
Taryn (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Ons voedselsysteem is defect en duwt de planeet over haar limieten’

Het globale voedselsysteem is de belangrijkste oorzaak voor de ecologische crisis en de klimaatontregeling. Dat schrijven Jeremy Coller van het investeerdersnetwerk FAIRR, Johan Rockström van het Potsdam Institute for Climate Impact Research en Gunhild Stordalen, oprichter van stichting EAT.
Neil Palmer (CIAT)  Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘CO2-toename kan ook gunstige effecten hebben op de landbouwproductie’

Sommige plantensoorten reageren beter dan andere op de toename van CO2 in de atmosfeer. Het is belangrijk dat de landbouw daar rekening mee houdt, zeggen de Franse ecofysiologen Denis Fabre en Dephine Luquet, onderzoekers aan het Franse Centrum voor Landbouwonderzoek voor Internationale Ontwikkeling. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.