Boek

De enige zwarte man in Dachau en de eerste zwarte kapper in Brussel

Twee recente boeken belichten een aspect van de kolonisatie dat minder bekend is. De auteurs reconstrueren het leven van iemand die in Congo geboren is, maar tijdens het interbellum in ons land belandde. In beide boeken speelt de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens WO II een rol.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
Het Letterenhuis
Boek

Koloniale literatuur herlezen: ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’

Het was een andere tijd toen de literatuur verscheen die we vandaag koloniaal noemen. Verbannen of verketteren hoeft niet, maar veel boeken kunnen wel context en nieuwe lezersperspectieven gebruiken. Dat is precies wat twee nieuwe essaybundels, een Nederlandse en een Vlaamse, beogen.
David Allan (CC BY-NC-NA 2.0)
Boek

‘Democratie is geen wiskunde, het is chemie’

Iedereen heeft het over de politieke rol van het middenveld, maar waarover gaat het dan? MO* las voor u ter inspiratie drie boeken die elk een eigen blik hanteren, maar samen toch inzicht geven in de rol die bewegingen, organisaties, koepels en netwerken van burgers willen opnemen.
Adam Smith (CC BY-SA 2.0)
Boek

Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj en de wederopstanding van de Rode Mens

Een requiem voor een beschaving in puin. Dat zijn 'Het einde van de Rode Mens' en 'Wij houden van Tsjernobyl' van de Wit-Russische onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj. Tegen de achtergrond van de gebeurtenissen van de afgelopen zestig jaar ontrafelt ze de psychologie van de Rode Mens.
Boek

Turkije, Erdoğan & de democratie

Turkije staat wel elke dag in de krant. Is het niet met een kop over de nieuwste vermeende aanslagen op de democratie van Sultan Erdoğan, dan wel op pagina 35 waar all-in reizen verpatst worden voor prijzen waarmee je nog geen weekend naar Antwerpen kan. En na de kranten verovert Turkije de boekenrekken met niet minder dan vier Nederlandstalige&nbs ...
Steve Snodgrass (CC BY 2.0)
Boek

Hoopvolle boeken in tijden van Trump

Nu het machtigste land ter wereld een president verkoos die doet alsof er geen ecologische uitdagingen bestaan, is het levensbelangrijk dat andere mensen hun hoofd níet in het zand steken. Die zijn er gelukkig ook. In Vlaanderen alleen al verschenen recent minstens vier boeken over de noodzaak van een duurzame samenleving, en hoe die te verwezenlij ...
© Kremlin
Boek

3 dingen die je moet begrijpen over Vladimir Poetin

Op donderdag 1 december nodigt PEN Vlaanderen de onafhankelijke Russische journalist Mikhail Zygar uit om zijn nieuwe bestseller All The Kremlin’s Men voor te stellen. MO* leidt het gesprek in goede banen. Zygar sprak met een waslijst aan figuren binnen Poetin’s entourage en schetst een ander beeld dan we van Poetin gewoon zijn.
Klearchos Kapoutsis (CC BY 2.0)
Boek

"Macht en Verzet" – Over de innerlijke demonen van de 'rode mens'

Meer dan een kwarteeuw na de val van het IJzeren Gordijn blijft de communistische dictatuur voor velen die het meemaakten een onverwerkt verleden. In de roman "Macht en Verzet" rekent Ilija Trojanow op sublieme wijze af met de innerlijke demonen van de 'rode mens'.
CC Richard Weil (CC BY-ND 2.0)
Recensie

Niet het Midden-Oosten, maar Midden-Azië heeft de toekomst

Als een regio heel hoog scoort qua exotische verbeeldingskracht, lijkt ze recht evenredig te zakken op de aandachtsladder van de geopolitieke berichtgeving. Centraal-Azië lijkt die stelling te bewijzen. De zijderoutes doen iedereen dromen, maar de landen waarover het gaat, blijven onbekend. En dat is onterecht.
Christiaan Triebert (CC BY 2.0)
Boek

Oekraïne, een land dat maar niet wil lukken

Dit reisverhaal in het grillige Oekraïne laat ons een voormalig Sovjetland zien waar corruptie, zwaarmoedigheid en de onmacht of onwil om echt vrij te zijn dagelijkse realiteit zijn. Volgens Fleur de Weerd bestaat er in het land dat nog maar twintig jaar ‘vrij’ is nog steeds een tweespalt tussen ‘zij die in het communisme leven en zij die er gefrus ...
David Davies (CC BY-SA 2.0)
Boek

Macht komt uit een internetaansluiting

De vooruitgang en verspreiding van informatie- en communicatietechnologieën veranderen de wereld rondom ons in een soms angstaanjagend tempo. De invloed van deze evolutie op de politieke realiteit vatten, is cruciaal voor wie de wereld van morgen wil begrijpen.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.