© Gheleyne Bastiaen
Reportage

Het kalifaat is opgedoekt, maar kan je echt loskomen van ISIS?

De Irakees Omar was dertien toen hij zich aansloot bij ISIS. Voor het écht misging, wist een oom hem terug naar huis te halen. Hoe gaat het nu met hem en al die jongens die zich destijds aansloten bij ISIS? Journaliste Paulien Bakker, al jaren kind aan huis bij Omars gezin, ging hem opzoeken.
© Reuters / Amit Dave
Reportage

Geen plaats voor moslims in de Indiase canon

Wie het verleden beheerst, bepaalt de toekomst. Dat maakten de hoogoplopende debatten over de Vlaamse canon en Het Verhaal van Vlaanderen duidelijk. Ook in India woedt de geschiedenisstrijd. Net zoals bij ons gaat die over wie herinnerd of geschrapt wordt.
© Reuters / Joe Penney
Reportage

‘Onze versie van de islam beschermt ons tegen gewelddadige ontsporingen’

MO*journalist Kris Berwouts reisde door Senegal om een dwarsdoorsnede te maken van een land met een unieke religieuze geschiedenis. Aan de ene kant zag hij een gematigde islam, aan de andere kant de dreiging van ultraconservatieve bewegingen. ‘We houden vast aan onze versie van de islam.’
© Toon Lambrechts
Reportage

‘Een christen in Pakistan leeft in angst, en die angst reist mee’

Onderdrukt en vervolgd worden omwille van je geloof: dat is een van de redenen die recht geven op asiel. Maar migratie biedt toch niet altijd de verhoopte veiligheid, zoals voor veel Pakistaanse christenen in Griekenland.
© Toon Lambrechts
Reportage

‘God heeft me naar dit eiland gebracht om Hem te ontmoeten’

In het vluchtelingkamp op het Griekse eiland Samos liggen evangelische kerkgemeenschappen op vinkenslag. Onder de kampbewoners proberen ze zo veel mogelijk zieltjes te winnen. Soms vinden ze gehoor, al zijn de motieven van de bekeerlingen niet altijd even duidelijk.
© Toon Lambrechts
Reportage

Geloof als enige houvast voor mensen op de vlucht. ‘Dit is meer dan een plek om te bidden’

Op het Griekse eiland Samos bevindt zich het op een na grootste vluchtelingenkamp in het Egeïsche Zeegebied. Tot voor kort leefden daar meer dan 6000 mensen op de vlucht uit het Midden-Oosten en Afrika. Door de jaren heen trokken de verschillende geloofsgemeenschappen er hun eigen gebedshuizen op. 
© Saskia Konniger
Reportage

Huwelijksdetectives zijn booming business in India: ‘Vrouwen laten niet meer met zich sollen’

Alle gearrangeerde huwelijken ten spijt: in India geraken koppels steeds vaker spontaan (online) aan de praat. Zeker ben je echter nooit. Wie snel moet beslissen of iemand wel betrouwbaar is, schakelt daarom graag hulp in. Van een huwelijksdetective, bijvoorbeeld.
© Panos / Atul Loke
Reportage

Ook Indiase liefdeshuwelijken gaan niet over rozen

Steeds meer geliefden in India kunnen elkaar ontmoeten op school, op de werkvloer of via sociale media. Gearrangeerde huwelijken staan daardoor op de helling. Maar dat wil niet zeggen dat een huwelijk uit liefde makkelijk aanvaard wordt. Het kastenstelsel blijft een hinderpaal voor liefdespaartjes.
© Karim Abraheem
Reportage

Miljoenen pelgrims op straat in Irak

Samen met fotograaf Karim Abraheem is MO*-journaliste Tine Danckaers opnieuw in Irak, naar het noorden deze keer. Op de toegangswegen naar een dorp waar ze verblijven hebben kleine, sjiitische milities de rol van de politie overgenomen, en dat zorgt voor spanningen.
© Xander Stockmans
Reportage

Poolse burgers zijn het hart van de democratie. Komen ze ook in het centrum van de macht?

Voor democratie en mensenrechten. Tegen de ultraconservatieve moraal, de Kerk en de ultranationalisten. Vier jaar van Pools burgerprotest kunnen zich bij de historische verkiezingen van deze zondag vertalen in politieke macht. MO*journalist Pieter Stockmans ontmoette de belangrijkste activisten in Polen, een EU-lidstaat die is afgegleden ...
© Kurt Deruyter
Reportage

Soefisme is meer dan esoterie, spiritualiteit en magie

Kurt De Ruyter ging op zoek naar het mystieke dimensie van de islam en bezocht daarvoor verschillende soeficentra. Vandaag het kloppende hart van het soefisme in Senegal.
© Kurt Deruyter
Reportage

Het soefisme voert een strijd tegen het salafisme. Ook in Europa

Kurt De Ruyter ging op zoek naar het mystieke dimensie van de islam en bezocht daarvoor verschillende soeficentra. Vandaag het kloppende hart van het soefisme in Marokko.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.