© Dries Merre / FOS
Opinie

‘Als bedrijven hun verantwoordelijkheid zelf niet nemen, moéten we ze wel dwingen’

Globalisering maakt waardeketens geografisch verspreid en ondoorzichtig. Telkens wij een banaan verorberen, verbinden onzichtbare draden ons met de arbeiders die aan het begin van die keten staan. Maar we hebben geen idee van hun ellendige leef- en werkomstandigheden, schrijft Jo Vervecken van FOS.
© Cenda
Analyse

Waarom de aardappelboer zijn eigen zaai- en pootgoed niet meer mag gebruiken

Zaai- en plantgoed worden wereldwijd gecertificeerd en geprivatiseerd. Het leidt tot absurde situaties, waarbij een kleine boer niet eens zijn eigen variëteiten mag kweken. In Bolivia bijvoorbeeld, waar een grote diversiteit aan aardappelen verloren dreigt te gaan.
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
James (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Obesitas en diabetes stoten honger van de troon in groeilanden

Terwijl wij de komende dagen lekker dineren, moeten we durven zien wat er in de groei- en ontwikkelingslanden gebeurt. 'Sommige Peruaanse boeren eten kant-en-klare macaroni omdat ze zich de eigen quinoa niet meer kunnen veroorloven.'
Nieuws

Mexicaanse ggo-beslissing "van vitaal belang voor hele wereld"

De kans dat de Mexicaanse regering het licht op groen zet voor de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs, is groot. "Wat in Mexico gebeurt, is van vitaal belang voor de hele wereld."
CIMMYT
Nieuws

Hoge maïsprijs leidt tot honger en instabiliteit

Stijgende maïsprijzen in de Verenigde Staten als gevolg van de opkomst van biobrandstoffen, hebben ontwikkelingslanden in de afgelopen zes jaar 6,6 miljard dollar gekost. Dat blijkt uit onderzoek van waakhond ActionAid.
Nieuws

Water is ontbrekende schakel in Kopenhagen (*)

De klimaatverandering raakt vooral de watervoorziening in de wereld. Toch staat water laag op de agenda tijdens de klimaatbesprekingen die vrijdag in Kopenhagen worden afgesloten.
Nieuws

"Schrap de brandstofsubsidies maar compenseer de armen"

Als de VS en de arme landen hun subsidies voor fossiele brandstoffen schrappen, kan dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 10 procent verminderen. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarvoor moeten regeringen wel een moeilijke knoop doorhakken: hogere brandstofprijzen doen de kiezers pi ...
Nieuws

Visteelt groeit in Latijns-Amerika

Visteelt groeit in Latijns-Amerika, nu de wereldwijde markt de gevolgen ondervindt van een stagnatie van de commerciële visserij. Sommige deskundigen waarschuwen echter dat industriële productie grenzen kent en sociale en milieurisico's met zich meebrengt.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.