© Rainbow Sunrise Mapambazuko
Reportage

Zij ijveren voor lgbtq+-rechten in Oost-Congo

In vergelijking met hoofdstad Kinshasa is het in Bukavu, in Oost-Congo, nog niet makkelijk om deel uit te maken van de lgbtq+-gemeenschap. MO* sprak met enkele organisaties die daar verandering in proberen brengen.
© Alisdare Hickson/WikiCommons
Nieuws

Oegandees parlement keurt gewijzigde antihomowet goed

Het Oegandese parlement heeft dinsdag een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in bijzonder zware straffen voor homoseksualiteit. Onder druk van de internationale gemeenschap had president Museveni het initiële wetsontwerp aangepast, maar de meest extreme maatregelen blijven overeind.
Alisdare Hickson / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Oegandese holebi’s opgejaagd wild na nieuwe wet

Een Oegandees die seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht kan tien jaar cel krijgen. Dezelfde straf geldt voor wie een huwelijksceremonie organiseert voor twee personen van hetzelfde geslacht. Het zijn zijn enkele in het oog springende elementen uit de recent goedgekeurde Oegandese homowet.
© Galerij Uitstalling
Interview

Fotograaf en visueel activist Zanele Muholi: ‘Kunst kan levens redden, al het andere is bijzaak’

Zanele Muholi documenteert al ruim 20 jaar het leven en lijden van zwarte lgbti+’ers in Zuid-Afrika. Met indringende zwart-witportretten wil de fotograaf deze vaak onzichtbare gemeenschap vastleggen voor het nageslacht. ‘Mijn beelden zijn mijn bijdrage om van de wereld een betere plek te maken.’
Gwenael Piaser (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Dient allereerste vrouwelijke premier in Tunesië als afleiding voor controversieel beleid president?

Twee maanden nadat president Kais Saied zijn premier ontsloeg en het parlement ontbond, kreeg Tunesië zijn allereerste vrouwelijke premier. Maar volgens critici is dat weinig reden tot hoop. Ze zou alleen als marionet van de machtiger geworden president dienen.
pxfuel (CC0)
Nieuws

Ghanees wetsvoorstel zendt schokgolf door LGBTQ+-gemeenschap

In Ghana is een wetsvoorstel ingediend dat van homo-zijn een misdrijf zou maken. Het initiatief veroorzaakt angst en woede bij de lokale LGBTQ+-gemeenschap, die vreest voor een toename van discriminatie en geweld tegen seksuele minderheden.
Travis Lupick / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Wereldblog

Mijn naam is Albert, lgbti-activist in Afrika

Albert is lgbti-activist in het Grote Merengebied in Midden-Afrika. Waar hij opgroeide, bestaan er tal van misvattingen over homoseksualiteit. Sinds enkele jaren is hij aangesteld als coördinator van een coalitie van 18 lgbti-organisaties en werkt hij aan de empowerment van de community. 
Groupe Obscurecence / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Dekolonisatie: ‘In de geschiedenis is er geen enkele sociale vooruitgang geboekt zonder strijd’

De koloniale erfenis heeft nog altijd een impact op de machtsverdeling in onze samenleving. Hoe kan dekolonisatie het sociaal werk inspireren? Die vraag legden we voor aan auteur Nadia Nsayi en onderzoeker Jan Van den Broeck. Ze zijn op 21 mei te gast in het webinar ‘Dekolonisatie en sociaal werk’.
© Jimmy Nicks
Reportage

Rachael Mwikali, de Keniaanse engel die ongelijkheid bestrijdt: ‘Ik volg de koers van de donor niet’

Ze droomt groots en ze is niet bang voor heilige huisjes zoals de machtsverhouding in de wereld van mensenrechten. Dit is de Keniaanse activiste Rachael Mwikali. ‘Ongelijkheid in de mensenrechtenbeweging moet net zo hard bestreden worden als in het patriarchale systeem daarbuiten.’
© Fatinha Ramos
Essay

Het verhaal van Mike, slachtoffer van politiegeweld in Nigeria

‘Mike stierf uiteindelijk aan een ziekte. Ik denk dat het een gebroken hart was.’  De Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe beschrijft de oorzaak van die ziekte: politiegeweld in Nigeria, onder andere door de beruchte SARS-eenheid.
© Denis Rouvre
In beeld

Wanneer vrouwen uit de schaduw treden, licht een andere wereld op

Het verhaal van wie dagelijks vecht, tegen extreme armoede, seksueel geweld of ander onrecht omwille van geaardheid of gender, blijft vaak verborgen. De Franse sterfotograaf Denis Rouvre reisde de wereld rond en maakte zestig portretten van wat hij ‘Unsung Heroes’ noemt: vrouwen die vertellen over hun kracht om weer op te staan. 
Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking
Analyse

‘Ons asielbeleid lijkt ervan uit te gaan dat LGBT+-vluchtelingen leugenaars zijn’

Kan jij bewijzen dat je hetero bent? Het lijkt een ongepaste vraag, maar LGBT+-vluchtelingen zijn verplicht hun geaardheid of genderidentiteit te bewijzen als zij asiel willen krijgen in België.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.