Blink O'fanaye (CC BY-NC 2.0 Deed)
Analyse

Moeten wij meebetalen voor het klimaatwerk van inheemse gemeenschappen?

Inheemse gemeenschappen verzetten in hun directe omgeving belangrijk onbetaald werk in de strijd tegen de klimaatverandering en voor natuurbeheer. Werk dat in feite de hele wereld ten goede komt. Moet dit werk worden vergoed?
© Caritas International – Isabel Corthier
Analyse

Om nieuwkomers succesvol te integreren, moeten we burgers betrekken

Een netwerk van burgers dat een vluchtelingengezin rechtstreeks, actief en lokaal begeleidt tijdens hun integratietraject, dat is het uitgangspunt van Community Sponsorship. Het project van Caritas en Fedasil is net uit de pilootfase. ‘Op deze manier hebben vluchtelingen meteen een sociaal vangnet.’
Ariel D Javellana / DER / Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘Dekoloniseren gaat niet over woke zijn, maar over hoe je mensen kunt beschermen’

Ontwikkelingssamenwerking staat al enkele jaren onder druk om te dekoloniseren. Maar hoever staan we? Kan een sector die gebouwd is op het kolonialisme wel gedekoloniseerd worden? Vier experten maken de balans op. ‘De intenties om te dekoloniseren zijn er, maar de manier waarop is vaak fout.’
Leandro Maldini / Unsplash (CC0)
Analyse

‘Dat vrouwen in België niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, is een politiek probleem’

Mensen met een vluchtverleden en personen zonder wettig verblijf lopen meer en groter risico op gendergerelateerd geweld, zeker vrouwen. ‘Maar net voor die groep is de bestaande hulpverlening vaak ontoegankelijk’, concluderen zowel de organisatie GAMS als Dokters van de Wereld.
© James Anderson
Analyse

Kameroen zet satellietbeelden in tegen ontbossing

In 2019 verdween tropisch regenwoud aan een snelheid van één voetbalveld per zes seconden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, ook lokale gemeenschappen verliezen veel van hun leefgebied. Gelukkig zijn er nieuwe technologieën die het gemakkelijker maken om ontbossing tegen te gaan.
© Reuters
Analyse

‘De sociale stabiliteit in Libanon staat op het spel’

Libanon lijkt nog niet aan het eind van zijn lijdensweg: het land is politiek stuurloos, financieel bankroet en nu ook stevig in de greep van het coronavirus. Er verblijft ook zo’n miljoen Syrische vluchtelingen. De Wereldbank springt nu bij om de ellende enigszins te verzachten.
© Frederiek Vande Velde
Analyse

Gebruikt de politiek subsidies aan het middenveld als chantage?

De bom die Bart Somers op het Minderhedenforum dropte, zou wel eens de regel in plaats van de uitzondering kunnen worden. Middenveldorganisaties die voor verbinding of dienstverlening zorgen, krijgen subsidies. Maar wie rond migratie, asiel en diversiteit werkt, moet op zijn tellen letten.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Lokaal is het nieuwe normaal

MO* vroeg activisten uit Congo, Ecuador, Syrië en de Filipijnen hoe zij de pandemie ervaren hebben, en wat ze eruit leren. Hoe groot is de veerkracht van het middenveld als alles stilvalt? ‘Dit zijn tijden om te leren, en om in de praktijk te brengen wat we hebben geleerd. Daar zijn crisissen voor’, zegt Esperanza Martinez uit Ecuador.
(c) Elien Spillebeen
Analyse

Uitgeputte gezondheidssystemen in Afrika kunnen grote coronacrisis niet aan

De ernst van de coronacrisis is nu algemeen erkend. Europese regeringen nemen krachtige maatregelen, de bevolking had haar verantwoordelijkheid al langer genomen. Maar zijn vluchtelingenkampen klaar voor corona? Of ziekenhuizen in het Afrikaanse binnenland? Het korte antwoord is: neen.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Dekoloniseren België en Congo 60 jaar na de onafhankelijkheid eindelijk hun relatie?

Het is toeval, maar de inspanningen om de samenwerking tussen Congo en België een nieuw elan te geven, vallen samen met de voorbereidingen om de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid te vieren. Staat dekolonisering eindelijk op de agenda? De nood is hoog, maar de redding nog niet nabij.
Daniel Arrhakis (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Klimaatcrisis vraagt andere humanitaire aanpak: ‘Wij hebben niet jullie medelijden nodig, maar jullie strijd’

‘Klimaatverandering is een sociale en politieke uitdaging, én een probleem voor gezondheid en ontwikkeling. Het is een humanitaire crisis in opbouw en een bron van angst voor veel mensen. Maar het is ook een kans om op een nieuwe en betere manier aan humanitair werk te doen’, zegt Günter Jonitz, voorzitter van de Berlijnse Artsenkamer. Geen evident ...
© Richard Bumgardner / USAFRICOM (CC BY 2.0)
Analyse

Zijn special forces in Burkina Faso wel ontwikkelingshulp?

Meer en en meer Europees ontwikkelingsgeld gaat naar veiligheid en antiterrorisme. Maar is dat wel een goede manier om aan ontwikkelingshulp te doen? Of dient die strategie vooral de Europese belangen? 

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.