© Belga
Longread

Strijd tegen “politieke islam” creëert een monster dat overal en nergens is

De Oostenrijkse kanselier Kurz wil het terrorisme aanpakken door de “politieke islam” buiten de wet te stellen, de Franse president Macron door de islam te hervormen tot een Europese religie die zich moeiteloos inpast in de seculiere staat. Zit er een kind in het politieke badwater?
© Luc Janssens de Bisthoven
Boek

Natuurbehoud in Afrika is meer dan groen kolonialisme

Het ontstaan van het Unesco werelderfgoed ‘Simien Mountains’ in Ethiopië ging gepaard met geweld tegen de lokale bevolking, stelt de Franse historicus Guillaume Blanc vast. Volgens hem is natuurbehoud in Afrika niet minder dan groen kolonialisme. Zijn extrapolaties en oordelen vragen om nuancering.
CC0
Nieuws

Nuluitstoot levert Costa Rica miljarden op

De transitie naar nul uitstoot in Costa Rica levert de economie van het land 41 miljard dollar aan netto voordelen op in de komende dertig jaar. Het gaat onder meer om besparingen in energieverbruik en gezondheidszorg.
Nico Kuhn (CC BY-SA 2.0)
Reportage

Een groep gepensioneerde mannen verzet zich tegen nieuwe extreemrechtse beweging in Berlijn

De groep gepensioneerde mannen van Hoefijzers tegen Rechts uit het Berlijnse Neukölln verzamelt maandelijks. Ze poetst gedenkstenen op, verwijdert stickers met nazistische leuzen en hakenkruizen van muren. ‘Ook wij staan op vijandenlijsten van gewelddadige neonazi’s.’
Aulia Erlangga/CIFOR  (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Je kan de wereld klimaatneutraal naar de knoppen helpen: ‘Zonder natuur verarmen we als mens’

Je kan de wereld klimaatneutraal naar de knoppen helpen. Natuur is geen luxe, zegt hoogleraar Esther Turnhout. ‘Inzetten op gelijkheid is de grote uitdaging voor natuurbescherming.’
Podcast

Weg van de waan met MO*: de podcasts

‘Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen,’ zei jazzlegende Herbie Hancock, ‘want daar liggen de vreugde en het avontuur.’ Met die wijsheid in gedachten biedt MO* u 5 geestverruimende gesprekken aan, met 10 bijzondere gasten. Gesprekken die moedig helpen ontsnappen aan de waan van de dag.
CC0
Nieuws

Satellietbeelden tonen ongelijke impact van klimaatverandering

Satellietbeelden van de droogste gebieden op de planeet tonen een verontrustende trend: in armere landen groeien te weinig gewassen ten opzichte van de hoeveelheid neerslag, in tegenstelling tot rijkere landen.
EU / ECHO / Anouk Delafortrie  (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Eritrese vluchtelingen in Ethiopië vrezen aanwezigheid Eritrese leger: ‘Evacueer ons’

‘Ik denk niet dat de Ethiopische troepen het vluchtelingenkamp zullen betreden’, zegt Tecle. ‘Maar ik zag met mijn eigen ogen Eritrese soldaten door de straten van Shire trekken.’ En dat is net het regime dat de Eritreeërs zijn ontvlucht.
© Reuters / Thomas Mukoya
Boek

Mode voor optimisten en andersglobalisten

Twee modejournalistes tegen wil en dank schreven een boek over de staat van de mode-industrie. De Amerikaanse Dana Thomas bejubelt de verduurzaming van de sector, maar de Britse Tansy Hoskins blijft met beide sneakers op de grond staan. ‘Het is niet alsof we problemen de wereld uit kunnen shoppen.’
© Brecht Goris
Column

Out of niet out, als je 65 en dus “oud” bent, vlieg je eruit

Vijfenzestigers worden nog steeds gedwongen er het bijltje bij neer te leggen. Zelfs al zijn het “krasse knarren” zoals Van Kooten en De Bie hen destijds noemde. Ook zij moeten er onverbiddelijk uit, schrijft Walter Zinzen.
© Handout / Spanish National Police / AFP
Analyse

Baskische activiste Jaione overgeleverd: ‘Frappant contrast tussen vervolging ETA-leden en Spaanse repressie’

Veertig jaar lang wachtte de Spaanse justitie op de overlevering van Jaione. Daar verschijnt ze straks voor een tribunaal waar de straffen per 100 jaar worden uitgedeeld. Krijgt ze een eerlijk proces? Niet alleen haar advocaat Paul Bekaert heeft daar ernstige twijfels over.
Central European University (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Blackrockcontract onderhevig aan belangenconflict’

De Europese Ombudsman, in dezen ombudsvrouw Emily O'Reilly, formuleert ernstige kritiek op de Europese Commissie: het is geen goed idee om Blackrock – de grootste vermogensbeheerder te wereld - te vragen hoe de Europese Unie zijn financiële sector duurzamer moet maken.

Pagina's