© Miguel Discart (CC BY-SA 2.0)
Interview

‘Francken en Jambon willen de situatie in het Maximiliaanpark niet oplossen, integendeel’

‘De solidaire burgers, van wie er nu enkele vervolgd worden, zijn net de reden dat de situatie in het Maximiliaanpark nog niet ontspoord is’, zegt advocaat Alexis Deswaef. Deswaef verdedigt Anouk Van Gestel die mensen op de vlucht hielp, maar nu samen met elf andere mensen terechtstaat voor mensensmokkel.  
© Viktor Forgacs (CC0)
#WijZijnHier

Diversiteit hoort een werkwoord te zijn, vóóral in het beleid

Aangezien diversiteit de basis vormt voor onze samenleving, wordt het best bekeken als een werkwoord, pleit Emmanuel Iyamu. Een werkwoord dat leidt tot een logischere beleidslogica en een goed sociaal beleid dat de ontwikkeling van de samenleving van onderuit volgt. 
CC0
#WijZijnHier

Tijd om kleur te bekennen. Neutraliteit is niet langer enkel wit

Vandaag betekent echte neutraliteit het omarmen van alle verschillende symbolen in onze cultureel diverse maatschappij. Daarom moeten we af van de gedachte dat enkel witheid synoniem is voor neutraliteit, vindt Emmanuel Iyamu.  
George A. Spiva Center for the Arts Follow (CC BY 2.0)
#WijZijnHier

Ook burgers zonder verleden met Vlaamse grond, bouwen mee aan onze geschiedenis

De Vlaamse cultuur kan een hefboom voor integratie zijn, maar daarvoor zal het haar etnische invulling moeten loslaten, vindt Emmanuel Imayu.
© Rawpixel (Unsplash Creative Commons)
Analyse

Wie de stad niet door de lens van superdiversiteit bekijkt, kan er geen gemeenschap van maken

Als gemeentelijk beleid de noden, belangen en krachten van de gemeenschap centraal moet stellen, dan zal het van wezenlijk belang zijn dat we die 'gemeenschap' door de lens van superdiversiteit bekijken, stellen onderzoekers Pascal Debruyne en Bruno Meeuws.   
Smithsonian's National Zoo (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

'Pairi Daiza, wees ook het eerste dierenpark dat afvalvrij wil zijn'

Als beste dierenpark van Europa wil Pairi Daiza 'de interactie met het publiek duurzaam maken.' Hoe verzoen je dat met de bijkomende autoweg die men er wil aanleggen en met de hoeveelheid wegwerpverpakking die in de restaurants geserveerd wordt? Alsof de biodiversiteit in de directe omgeving verwaarloosbaar is en minder telt dan de tentoongestelde ...
© DieGem
Reportage

‘Mijn werk is de enige plaats in de stad waar ik geen zwarte ben’

Knaagt de toenemende diversiteit in de samenleving aan solidariteit tussen mensen en zo aan het fundament van de welvaartstaat? Vier jaar lang bogen sociologen, pedagogen, sociaal-geografen en politicologen zich in het onderzoeksproject DieGem over die vraag. Vijf weken lang brengt MO* verslag uit. Dit is het eerste deel, over solidariteit op ...
© Inge Coolsaet
Reportage

Klopjacht in de Alpenvallei: solidariteit en repressie aan de Italiaans-Franse grens

Niet enkel in Belgie beroert migratie de (politieke) gemoederen. Aan de Italiaans-Franse grens blinken overheden vooral uit in afwezigheid en onkunde wanneer menswaardige vluchtelingenopvang moet georganiseerd worden. In het rechtse departement Alpes-Maritimes wordt het hele repressie-apparaat zelfs ingeschakeld om vluchtelingen buiten Frankrijk te ...
© Fien Van den Steen
Wereldblog

Orkaan Otto op Costa Rica: ‘God heeft het laatste woord’

‘God heeft het laatste woord.’ Ze kijkt berustend hoe de wolken samenpakken en de wind gaat liggen. Stilte voor de storm. Biddend trekt ze de nacht in, de naderende orkaan als een kwade droom wegwuivend. De heer waakt over haar, president Luis Guillermo Solis over Costa Rica. 
© Félicia Mukendi-Kalonji
Opinie

Mijn afkomst staat niet symbool voor mijn IQ

‘Waarom zitten zo veel jongeren met migratieachtergrond in de lagere studierichtingen? Waarom zie ik zo weinig jongeren met een migratieachtergrond in de aula van de universiteit?’, vraagt Félicia Mukendi-Kalonji. De 18-jarige studente rechten geeft haar antwoord,... als ervaringsdeskundige. 
© Brecht Goris
Column

Stop met schelden en ontdek de kunst van het gesprek

De knipperlichten staan op Trumpiaans oranje. We belanden in een tijd van weghonen en overschreeuwen. Of gewoon negeren. Terwijl we net wél meningsverschillen moeten aandurven, vindt columniste Tine Hens. Want het gesprek, zo citeert zij de Amerikaanse socioloog Richard Sennett, is de overtreffende trap van het debat. 

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.