© Matteo Trevisan
Reportage

‘Luchtvervuiling kent geen grenzen’

Bosnië en Herzegovina staat sinds maart een stap dichter bij toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Voordat die gesprekken van start kunnen gaan, verwacht Brussel nog vooruitgang. Onder andere wat luchtvervuiling betreft is er in hoofdstad Sarajevo nog veel werk aan de winkel.
Unsplash
Nieuws

In halve eeuw 80% van de zalmen en palingen verdwenen uit onze rivieren

Migrerende zoetwatervissen zoals zalm en paling staan wereldwijd onder druk: op vijftig jaar tijd zijn ze meer dan 80 procent afgenomen. Dat is slecht nieuws voor de gezondheid van rivieren en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen, zeggen natuurorganisaties. 
Jenny Hill / Unsplash
Analyse

Vogelgriep bij koeien doet wereldwijd alarmbellen afgaan

Gezondheidsdeskundigen pleiten voor strengere maatregelen bij het kweken van pluimvee wereldwijd. Sinds de vogelgriep overgesprongen is op melkkoeien in de VS moeten kippenboerderijen en pluimveemarkten goed in de gaten gehouden worden, klinkt het.
Erich Westendarp / Pixabay
Nieuws

WWF: Miljarden Europese subsidies vloeien jaarlijks naar natuurschade

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies door naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds (WWF). Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.
Unsplash / Melissa Askew
Analyse

‘Gezellig doen met ministers’: komt het westerse geld voor groene projecten goed terecht?

Terwijl Oeganda honderden miljoenen donorgeld ontvangt voor bosbeheerprojecten zet een machtig houtkapsyndicaat, met tentakels in de regering, de woestijnvorming onverminderd voort. In Nigeria ruimt de overheid dan weer eigenhandig de bomen op. Intussen worden de lokale bevolkingen steeds armer.
© timlewisnm / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Maak van je tuin een eetbare oase

De typische Vlaamse tuin heeft vooral gazon en enkele sierplanten. Dat is een gemiste kans volgens tuinarchitect Louis De Jaeger. Hij roept op om meer eetbare planten te zetten, want wie wil er nu geen ontbijt kunnen plukken uit eigen tuin? ‘Zet eens een limonadestruik of uiensoepboom.’
Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-gemeenschap op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Unsplash / Richard Burlton
Nieuws

Nu ook bewezen: natuurbescherming geeft boost aan biodiversiteit

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.
Unsplash / leandro fregoni
Nieuws

Niet enkel pesticiden brengen bijen in gevaar

Honingbijen krijgen tijdens hun zoektocht naar nectar niet te maken met één enkel pesticide of virus, maar met een complexe mix gevaren, blijkt uit nieuw onderzoek. Veel van die gevaren hebben ook nog eens invloed op elkaar.
Public Domain (CC0)
Nieuws

Hoe diverser de natuur, hoe beter voor je mentale gezondheid

Wandelen of sporten in een omgeving met veel verschillende planten, bomen en uitzichten is tot acht uur langer heilzaam voor de geest dan een uitstap in minder diverse natuur. Dat blijkt uit onderzoek in het gezaghebbende vakblad Nature.
Simo Räsänen / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Europa verwijdert recordaantal oude dammen en laat rivieren weer stromen

Vorig jaar verwijderden Europese landen bijna vijfhonderd barrières uit rivieren. ‘Een record’, stelt een nieuw rapport van Dam Removal Europe.
Olga ga / Unsplash
Nieuws

Impact klimaatverandering op zeeleven veel groter dan gedacht

Vissen en ongewervelde dieren ondervinden veel meer last van warmer en zuurder zeewater dan tot nog toe bekend was, blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Nature.

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.