100 Belgen protesteren aan hoofdzetel Monterrico Metals

Gisteren betoogde een internationale delegatie in Londen tegen de mijnbouwplannen van het Britse mijnbedrijf Monterrico Metals in Noord-Peru. De manifestanten vragen het Britse mijnbedrijf haar Rio Blanco project stop te zetten en eisen dat de Peruaanse regering haar concessies opschort en de zone waar Monterrico actief is als ‘rode zone’ uitroept, waar mijnbouw verboden is.
De groep van voornamelijk Vlaamse jongeren droegen twee doodskisten en foto’s van gewonde Peruaanse boeren. Op deze manier vestigden ze de aandacht op de repressie die de lokale bevolking van Noord-Peru ondervindt sinds de exploraties door Monterrico Metals van start zijn gegaan. Met een straattheater toonden de demonstranten de ecologische risico’s aan van het mijnproject, waarbij bijzondere aandacht ging naar de kwetsbaarheid van de nevelwouden in de Hoge Amazone.  
Met dit protest in Londen wordt het verzet van duizenden Peruaanse boeren, milieu- en mensenrechtenorganisaties uitgebreid tot op internationaal niveau. In Peru is er een sterke weerstand tegen de kopermijn. Mijnbouw zal de rivieren vervuilen en de landbouw bemoeilijken. Bovendien is het Rio Blanco project gelegen in de Andes gebergten waar het de unieke fauna en flora bedreigt.  
Woordvoerder Piet Wostyn (CATAPA) bevestigt: “Na jaren van regionaal Peruaans protest tegen Monterrico Metals, bereikt het verzet nu het hoofdkwartier van het bedrijf in Londen. Omwille van mensenrechtenschendingen, het massale lokale verzet en de grote ecologische risico’s weerklinkt de vraag om het project te stoppen ook internationaal steeds luider.”  
In het financiële hart van Londen bleven honderden mensen kijken naar het straattheater. Het theater werd muzikaal ondersteund door een life band die met diepe bastonen de aandacht trok. De optocht erna verliep in een geanimeerde maar vreedzame sfeer. De slogan  “Monterrico Metals = Monterrico Murderers” weerklonk. In het hoofdkantoor van Monterrico Metals werd een kopie afgegeven van alle mensenrechten verdragen die het mijnbouwbedrijf volgens de manifestanten schendt.  

De actie wordt georganiseerd door de Belgische organisatie CATAPA en Friends Of the Earth Vlaanderen en Brussel. De actie in Londen is de start van een internationale campagne van CATAPA samen met andere organisaties.  

Perswoordvoerders:  info@catapa.be 

Piet Wostyn (CATAPA, België): 0032(0)484.157.183.Daan Janssens (CATAPA, België): 0032(0)473.367.318. Nicanor Alvarado Carrasco (VIMA, Peru): interview op aanvraag 

Meer informatie over het Rio Blanco project: 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.