1000 soepkeukens moeten sociaal vangnet versterken

De Venezolaanse regering wil in Caracas 1.000 soepkeukens zien verschijnen waar 150.000 arme mensen terecht kunnen voor gratis warme maaltijden. De gaarkeukens maken deel uit van het programma Máxima Protección (‘Maximale Bescherming’) waarmee de omstreden president Hugo Chávez de gaten in het sociaal vangnet wil stoppen. Venezuela is de grootste aardolie-exporteur van het westelijk halfrond, maar volgens de VN leidt 18 procent van de bevolking honger.









In de eerste gaarkeukens dampen de potten al. Samen met vijf vrijwilligers schept de activiste María Machado grote porties pabellón op - een traditioneel gerecht van rundvlees met rijst, bonen en kookbananen. Voor haar huis in de armenwijk La Vega staan 150 oude mensen en kinderen aan te schuiven. De gaarkeukens worden in privé-woningen ingericht. Ze worden draaiend gehouden door vrijwilligers die alleen een onkostenvergoeding krijgen.

Máxima Protección zou de armste Venezolanen in staat moeten stellen twee keer per dag en zes dagen per week hun buik rond te eten. De namen van de begunstigden worden voorgedragen door buurtwerkers, coöperaties, culturele en jongerenorganisaties en vooral door de verantwoordelijken van Barrio Adentro (‘Binnen de Wijk’), een programma dat met de hulp van honderden Cubaanse artsen preventieve gezondheidszorg binnen het bereik moet brengen van de inwoners van slums en andere armenwijken in Caracas en andere Venezolaanse steden. Ook hier doen kamers die door privé-personen te beschikking worden gesteld dienst als consultatie- en behandelingsruimtes.

De soepkeukens worden bevoorraad via de Mercal, een distributiesysteem dat de regering vorig jaar opzette om gesubsidieerde levensmiddelen in arme wijken te verdelen. In de Mercal-winkels wordt een twintigtal producten verkocht – van rijst, deegwaren, kip en worst uit eigen land tot plantaardige olie uit Brazilië en flessenvoeding voor baby’s uit Spanje. De producten zijn 20 tot 40 procent goedkoper dan in het normale handelscircuit. Maar levensmiddelen zijn het voorbije jaar 40 procent duurder geworden, zodat veel armen ook door het Mercalsysteem niet meer uit de nood worden geholpen. Zelfs een speciaal programma dat arme gezinnen een korting van 50 procent op de Mercal-prijzen toestaat, blijkt alle tekorten niet te kunnen opvangen.

Programma’s als Máxima Protección en Barrio Adentro zorgen ervoor dat president Chávez populair blijft in de armenwijken, al eisen veel andere Venezolanen zijn vertrek. “Wij geloven in het proces dat Chávez op gang heeft gebracht. Hij is het beste wat ons is overkomen,” zegt Machado.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.