2,5 miljard mensen hebben geen riolering

Wereldwijd moeten 2,5 miljard mensen het zonder riolering stellen. Als direct gevolg daarvan sterven jaarlijks 1,4 miljoen kinderen aan diarree, zo bleek tijdens de achttiende Wereldwaterconferentie deze week.
Wereldwijd moeten 2,5 miljard mensen het zonder riolering stellen. Als direct gevolg daarvan sterven jaarlijks 1,4 miljoen kinderen aan diarree, zo bleek tijdens de achttiende Wereldwaterconferentie deze week.
Het aantal mensen dat het zonder riolering moet stellen moet tegen 2015 gehalveerd worden in het kader van de Millenniumdoelstellingen. Jaarlijks moet er tien miljard dollar geïnvesteerd worden in de aanleg van rioleringen om die doelstelling te halen, zegt Anders Berntell, directeur van het Stockholm International Water Institute, zoniet zal de de doelstelling niet gehaald  worden met meer dan 700 miljoen mensen.
De Nederlandse prins Willem-Alexander, voorzitter van de U.N. Secretary General’s Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB), zegt dat er zich veel mensen niet bewust zijn van de wereldwijde rioleringscrisis. ‘Het zijn die mensen, regeringen en beleidsmakers, die elke dag gebruik maken van hun goede toilet, aangesloten op een effectief rioleringssysteem. Ze zijn er zich niet van bewust dat zo’n toilet en zo’n systeem van kritiek belang zijn voor een gezond leven.’
Het internationale jaar van de afvalwaterverwerking heeft volgens de prins wel al een belangrijke impact gehad, al is zij moeilijk meetbaar. De aandacht voor riolering heeft er immers voor gezorgd dat er meer openlijk gepraat wordt over voorheen moeilijk bespreekbare onderwerpen als toiletten en menselijke ontlasting.

Vorderingen


De armste landen maken wel vorderingen wat betreft drinkwatervoorziening. Het aantal mensen dat het zonder zuiver water moet stellen is gedaald van 1,4 miljard vorig jaar naar minder dan één miljard dit jaar. Zuid-Afrika zal naar eigen zeggen tegen 2014 de doelstellingen voor toegang tot drinkwater en sanitair allebei behaald hebben. In Madagaskar hebben 12 miljoen van de 19 miljoen inwoners nog steeds geen veilig drinkwater en moeten 14 miljoen inwoners het stellen zonder de geschikte sanitaire voorzieningen.

Rijst met rioolwater


Uit een rondvraag in 53 steden onder leiding van het Water Management Institute (IWMI) in Sri Lanka blijkt dat in ongeveer 80 procent van de onderzochte steden onbehandeld of gedeeltelijk gezuiverd afvalwater voor de landbouw wordt gebruikt. De publicatie van het onderzoek valt samen met de Wereldwaterconferentie in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Met het afvalwater worden vooral groenten en graan, in het bijzonder rijst, geteeld. Volgens de studie houdt dit grote gezondheidsrisico’s in voor de consumenten, vooral bij de consumptie van ongekookte groenten. Met het afvalwater worden vooral groenten en graan, in het bijzonder rijst, geteeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.