2.582 slaven bevrijd

2.582 Braziliaanse arbeiders die als moderne slaven onder dwang en vaak zonder vergoeding werkten, werden dit jaar bevrijd.


Het Braziliaanse Ministerie van Arbeid laat weten dat het dit jaar 257 verdachte eigendommen inspecteerde en daarbij 2.582 arbeiders bevrijdde die in vernederende omstandigheden moesten werken en berooft waren van hun vrijheid. In 2003 bezochten de inspecteurs van de speciale afdeling van de Mobiele Inspectie maar 196 eigendommen, maar werden bijna dubbel zoveel mensen bevrijd.

Het gaat om mensen die op vaak grote haciendas (landgoederen) werken en die niet weg mogen tot ze hun ‘schuld’ hebben terugbetaald voor vervoer naar het werk, werkmateriaal en voedsel. Ze moeten vaak met lede ogen toezien hoe die zogenaamde schuld steeds verder aangroeit in plaats van slinkt. Gewapende bewakers zorgen dat niemand er vandoor muist. De arbeiders hebben geen contract en vaak geen loon.

In totaal leiden in Brazilië zo’n 25.000 arbeiders een modern slavenbestaan, schat de Comisión Pastoral de la Tierra, een organisatie van de katholieke Kerk die zich het lot van deze mensen aantrekt en aanklachten doorgeeft aan de Mobiele Inspectie. De situatie komt het meest voor in de arme streken in het noorden, noordoosten en oosten van het land.

Met het aantreden van president Luiz Inácio Lula da Silva in januari 2003 werd het regeringsoptreden tegen de illegale activiteit opgeschroefd. Maar overtreders blijven nog steeds op vrije voeten. Wie betrapt wordt, moet een boete betalen en zijn werknemers voortaan betalen volgens het wettelijke minimumloon. Maar na de inspectie gebeurt het maar al te vaak dat het oude patroon terugkeert.

Er ligt een wetsvoorstel op tafel om eigendommen waar slavenarbeid bestaat automatisch te onteigenen en ter beschikking te stellen voor landherverdeling. Maar het parlement aarzelt om zo’n wet goed te keuren. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.