4 miljard euro nodig voor dringende voedselhulp

Dit jaar alleen al is er voor dringende voedselhulp in de hele wereld 4 miljard euro nodig. Volgende week in Madrid analyseren vijfhonderd mensen, waaronder ministers en VN-experts, of de financiële akkoorden van de VN-voedseltop in Rome vorig jaar worden nageleefd. De Spaanse premier Zapatero en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zitten de vergadering voor.
“De wereldwijde economische crisis heeft geen eind gemaakt aan de voedselcrisis maar die alleen maar scherper en complexer gemaakt”, zegt de Brit David Nabarro, coördinator van de VN-task force die de voedselcrisis moet aanpakken.

Volgens cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) kampen nu al 963 miljoen mensen met ondervoeding, 40 miljoen meer dan in 2007. Op die manier dreigt men de eerste millenniumdoelstelling, het halveren van de armoede en honger tegen 2015, niet te halen. De 181 landen die vorig jaar aan de voedseltop in Rome deelnamen, zijn er niet alleen niet in geslaagd het probleem terug te dringen, het probleem is nog groter geworden.

Daden in plaats van woorden



De deelnemers aan de voedseltop engageerden zich onder meer om internationale voedselorganisaties te steunen. Alleen al om de meer dan 100 miljoen mensen te voeden die noodhulp nodig hebben, is dit jaar 4 miljard euro nodig.

Het is nu tijd om de woorden in daden om te zetten, zegt Eduardo Sánchez van de Koepel van Spaanse ngo’s (Congde). Het heeft geen zin de debatten van vorige vergaderingen over te doen, zegt hij, “nu moeten regeringen uitvoeren wat ze beloven.”

De bijeenkomst in Madrid begint met een technische vergadering met experts van de Verenigde Naties en andere agentschappen die in de VN-task force zitten, en eindigt met een internationale ministerraad.

Vooral de hervorming van de voedselproductie zal veel aandacht krijgen. De donorlanden zullen de vraag krijgen om hun steun voor landbouwontwikkeling in de armste regio’s op te voeren. Nu gaat slechts 3 procent van hun begrotingen naar landbouw.
 
“We willen bereiken dat de kleine landbouwers hun potentieel maximaal kunnen exploiteren, hun producten kunnen commercialiseren en daar een adequate prijs voor krijgen”, zegt VN-expert David Nabarro.

Volgens ngo-vertegenwoordiger Eduardo Sánchez pakken de regeringen de structurele oorzaken van de voedselcrisis te weinig aan. “Men organiseert de landbouw in functie van de export en niet om de eigen inwoners te voeden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.