‘India kan theecrisis op eigen kracht overwinnen’

India beseft dat er dringend iets moet gedaan worden aan de theecrisis in het land. Vorige week werden 21 plantage-arbeiders levend verbrand tijdens een uit de hand gelopen sociaal conflict op een plantage in West-Bengalen.



De beroemde Indiase theesector zit diep in de put. In de traditionele theestreken in de deelstaten West-Bengalen en Oost-Assam moet de ene na de andere plantage de deuren sluiten. In West-Bengalen werden dit jaar al dertig grote plantages opgedoekt. “Tegelijk ontstaat er een wildgroei van kleinere plantages die de regels niet volgen,” waarschuwt Ranajit Guha, de leider van het All-India Trade Union Congress (AITUC). “De werkomstandigheden op die nieuwe plantages zijn werkelijk vreselijk.”

In de Nilgiri-heuvels in het zuiden van India verkregen plantage-eigenaars dat het dagloon van een arbeiders van 1,5 euro verlaagd werd met 10 procent. In heel India zijn de quota voor de pluk van de theebladeren opgevoerd met een tiende. De arbeiders kunnen moeilijk weigeren: het is dat of sluiten.

Het orgelpunt van de sociale onrust deed zich op 6 november voor in West
-Bengalen. Op de Dalgaon Tea Estate werden 21 nieuwe arbeiders levend verbrand door plukkers die hun job bedreigd zagen.

De problemen vinden hun oorsprong in de lage theeprijs. De prijs daalt al vier jaar op rij. India, ‘s wereld grootste theeproducent, is zwaar getroffen, vooral omdat de traditionele afzetmarkten in de voormalige Sovjetunie grotendeels zijn weggevallen. De Indiase export van thee is vorig jaar gedaald met 28 procent. Bovendien daalt de binnenlandse consumptie door de opmars van frisdranken als Coca-Cola en Pepsi.

India heeft af te rekenen met een veel sterkere prijsdaling dan de andere theelanden. In 2000 zakte de Indiase prijs met een vijfde, terwijl Indonesische, Keniaanse en Srilankaanse thee duurder werd.

Volgens econoom en parlementslid Biplab Dasgupta is dat één van de indicaties dat de theeprijs in India gemanipuleerd wordt op de veilingen. De grote kartels - Tata Tetley en Hindustan Lever – zouden afspraken maken om de prijs te drukken. “De plantage-eigenaars zijn niet bereid om de grote spelers met de vinger te wijzen en daardoor worden de arbeiders het kind van de rekening door lagere lonen en abominabele werkomstandigheden.” Volgens een onderzoek dat de openbare Tea Board vorig jaar liet uitvoeren door de consultant A F Feguson and Co is er inderdaad iets aan de hand met de veilingprocedures. Het rapport suggereert dat er prijsafspraken gemaakt worden.

“Als de thee-industrie wil overleven, dan moet ze bevrijd worden van de
wurggreep van de kartels. Arbeiders moeten coöperaties kunnen vinden die failliete en verlaten plantages kunnen overnemen,” stelt Chopra.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.