“Vrouwenmoordhoofdstad” Ciuduad Juarez: overheid grijpt eindelijk in

De Mexicaanse overheid stuurt 400 federale agenten en veiligheidsspecialisten naar de noordelijke grensstad Ciudad Juarez. Ze gaan er de brutale moorden onderzoeken op driehonderd vrouwen, die Juarez die bijnaam “femicidehoofdstad” opleverden. “Beter laat dan nooit”, zuchten de mensenrechtenorganisaties. De families van de slachtoffers vertrouwen de nieuwe agenten evenmin als de lokale politie en zijn verbolgen omdat ze niet werden geconsulteerd.


De moorden in de 1,2 miljoen inwoners tellende stad over de grens van het Texaanse El Paso haalden de internationale krantenkoppen omwille van hun ongewone wreedheid. De slachtoffers, vrouwen tussen 15 en 30 jaar, werden
aangevallen, verkracht, verminkt en vermoord op weg van of naar hun werk in de “maquiladoras”, de belastingsvrije werkplaatsen voor exportgoederen. Hun lichamen werden teruggevonden op vuilnisbelten of parkeerplaatsen aan de rand van de stad, soms half verbrand of met afgebeten tepels.

De moorden bleven grotendeels onopgelost, volgens mensenrechtenorganisaties omwille van de corruptie en traagheid van de lokale politie. De ongewone wreedheid van het verschijnsel gaf aanleiding tot allerlei wilde theorieën. Volgens sommigen waren de vrouwen het slachtoffer van satanisten of makers
van pornografische “snuff movies”. In veertien gevallen waren er organen weggesneden, wat mogelijk wijst op een trafiek voor transplantatiedoeleinden.

De federale procureur-generaal hield tot voor kort vol dat er geen bewijzen waren voor een nationale misdaadorganisatie en dat het onderzoek dus in handen moest blijven van de politie van de deelstaat Chihuahua. Onder druk van nationale en internationale mensenrechtenorganisaties grijpt de federale regering nu toch eindelijk in. “Beter laat dan nooit”, schreef columnist Miguel Granados in de invloedrijke krant Reforma, “maar je kan het gebrek aan gecoördineerde actie tegenover deze ingewikkelde zaak alleen maar betreuren”.

Vierhonderd federale agenten patrouilleren nu samen met de lokale politie door de stad. Inspecteurs van de nationale veiligheidsdiensten hebben de controle over het onderzoek overgenomen. De regering heeft ook de Amerikaanse politie verzocht om samen te werken en informatie uit te wisselen. Om de weg naar het werk veiliger te maken, komen er nieuwe telefooncellen en krijgen de bussen een andere route. De overheid wil niet alleen de waarheid omtrent de moorden achterhalen, maar ook de sociale ontwikkeling en de vrouwenrechten stimuleren. Er komen meer middelen voor onderwijs en ter bestrijding van familiaal geweld.

Toch stuit het initiatief bij de families van de slachtoffers op scepsis. De regering van Vincente Fox “komt met een plan aandraven dat we niet hebben goedgekeurd, waarover onze mening niet is gevraagd en dat niets zal oplossen”, zo beweert Maricela Ortiz, de woordvoerster van de organisatie Nuestras Hijas de Regreso a Casa (Breng onze dochters weer naar huis), “We vertrouwen de regering niet omdat ze zo lang geaarzeld heeft om op onze eisen in te gaan. Allen wanneer ze de moordenaars te pakken krijgt, verdient ze onze steun. Dat is het enige wat we al die tijd hebben gevraagd”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.