9 miljard mensen in 2050, maar vergrijzing slaat toe

Begin 2012 zijn we al met 7 miljard mensen op de aarde en tegen 2050 zal dat aantal waarschijnlijk aangroeien tot meer dan 9 miljard. De ontwikkelingslanden in Azië en Afrika zijn goed voor de grootste aangroei. 45 landen verliezen ten minste 10 procent van hun inwonertal door de vergrijzing.
Een en ander blijkt uit het VN-Bevolkingsrapport dat woensdag (11 maart) werd gepubliceerd. Negen landen zijn goed voor de helft van de verwachte bevolkingsaanwas: India, China, Pakistan en Bangladesh in Azië, Nigeria, Ethiopië, de Democratische Republiek Congo en Tanzania in Afrika en de VS als enige Westerse land.

De bevolking in de ontwikkelingslanden stijgt tot 7,9 miljard tegen 2050. De aangroei in de 49 Minst Ontwikkelde Landen blijft het snelst stijgen, met 2,3 procent per jaar. In die landen zullen tegen 2050 1,7 miljard mensen wonen, twee keer meer dan vandaag.

Rijke landen



De bevolking van de rijke landen zal nauwelijks veranderen – er zit nog een lichte stijging in van 1,23 tot 1,28 miljard. Maar de daling blijft enkel uit door de verwachte migratie van gemiddeld 2,4 miljoen mensen per jaar. De VS zouden jaarlijks 1,1 miljoen buitenlanders binnenkrijgen, en ook Canada, Australië en de grote West-Europese landen zullen waarschijnlijk jaarlijks meer dan 100.000 migranten opnemen. Die komen vooral uit  Mexico, China, India, de Filippijnen, Pakistan, Indonesië en Bangladesh.

45 landen zullen tussen 2010 en 2050 hun bevolking met minstens 10 procent zien verminderen. Het gaat vooral om Europese landen als Rusland, Oekraïne, Duitsland, Italië en Polen, maar ook om bijvoorbeeld Japan, Cuba en Zuid-Korea. De vergrijzing laat zich nog op een andere manier voelen. In de rijke landen neemt de bevolkingsgroep van de zestigplussers het snelst toe. De komende vier decennia zal die met meer dan 50 procent groeien.

De auteurs van het rapport waarschuwen dat de groeicurve van de wereldbevolking afhangt van de ontwikkeling van de vruchtbaarheid. Volgens het meest aannemelijke scenario loopt die terug van een gemiddelde van 2,56 kinderen per vrouw nu tot 2,02 kinderen tegen 2050. Als dat gemiddelde een half kind hoger uitvalt, zijn we in 2050 met 10,5 miljard. Als het gemiddelde een half kind verder daalt, bedraagt de wereldbevolking dan maar 8 miljard mensen.

Veel zal afhangen van de inspanningen om de toegang tot voorbehoedmiddelen te verbeteren. Volgens het VN-bevolkingsfonds kunnen ongeveer 200 miljoen vrouwen niet beschikken over veilige en goede contraceptiva.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.