Aanslagen op gasleiding blazen imago van stabiel Canada op

Sinds oktober vorig jaar vonden in het westen van Canada zes bomaanslagen plaats tegen gasleidingen van EnCana, het grootste gasbedrijf van Noord-Amerika. EnCana looft een beloning van 1 miljoen dollar uit om de saboteur te pakken te krijgen.
EnCana heeft enkele honderden winplaatsen in British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada. Voor 150 tot 200 winplaatsen dreigt een nieuwe aanslag, zegt woordvoerder Brian Liverse.
Veel gas dat in deze streek gewonnen wordt is zuur, of vervuild met waterstofsulfide, een “zeer giftig gas” dat zodra je het inademt dodelijk is, zegt het VS-Agentschap voor Toxische Substanties.

Terroristische vrienden


Op 15 juli, enkele dagen na de laatste aanslag, kreeg de krant Dawson Creek Daily News een met de hand geschreven brief van de vermeende dader. De auteur eiste dat EnCana zijn activiteiten in de streek zou stopzetten: “Breng het landschap weer helemaal in de toestand van voor u hier kwam… anders zal het veel erger worden u en uw terroristische vrienden in de olie- en gasindustrie.”
De Canadese regering stuurde minstens 250 veiligheidsmensen naar het noordoosten van British Columbia, waaronder gespecialiseerde commando’s die men uit Afghanistan heeft teruggehaald.
In zijn brief kondigde de vermeende saboteur aan dat hij zijn aanslagen gedurende drie maanden zou staken. “We kunnen allemaal zomervakantie nemen, ook uw veiligheidsmensen, waar u hoe dan ook nog niets aan gehad heeft tot nog toe.”
EnCana heeft nu ook de privésector ingeschakeld voor zijn beveiliging.

Groeiende vraag


De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar aardgas met de helft zal stijgen tegen 2030. Het provinciale bestuur van British Columbia, dat de rechten op ondergronds petroleum bezit, wil de investeringen opvoeren. Sinds 2000 hebben bedrijven meer dan tienduizend olie- en gasbronnen aangeboord in de streek. In 2008 verdiende de provincie 2,7 miljard dollar aan de boorrechten voor aardgas.
Een deel van de bevolking neemt het niet dat hun rust verstoord wordt. “Miljarden dollars vloeien elk jaar uit onze gemeenschap weg maar als onze ouderen ziek zijn moeten ze wel naar Vancouver reizen”, zegt Cliff Calliou, chief van de indianengemeenschap Kelly Lake. De industrie “verandert de manier van leven in onze gemeenschap, het jagen, het plukken van bessen – zelfs gewoon gaan kamperen”, zegt Calliou.
Andere inheemse groepen hebben een verdrag met de Canadese overheid maar Kelly Lake niet. De inwoners zeggen dat het gas van hen gestolen wordt en eisen via de rechtbank een compensatie van 5,2 miljard dollar.

Heksenjacht


Na de eerste aanslagen vorige herfst speculeerden politie en media, zonder bewijzen, dat de bommenlegger uit Kelly Lake kwam. “Ze draaiden twee mensen de gevangenis in zonder aanklacht”, zegt Calliou. Hij noemt het politieoptreden een “heksenjacht”.
Ook een plaatselijke zakenman en een 76-jarige grootmoeder die van een heupoperatie herstelde, werden verdacht.
Politiewoordvoeder Rob Vermeulen weigert in te gaan op de specifieke beschuldigingen tegen de politie. “Een van onze doelstellingen is mensen die onze aandacht trekken, uit te sluiten als verdachte en dat kunnen we alleen door met de mensen te praten.” Sommige mensen klagen dat ze meer dan vier keer ondervraagd zijn.
Gas winnen is niet makkelijk in het noorden van British Columbia. De bedrijven moet er dure technieken gebruiken. In andere petroleum producerende landen is de geologische situatie gunstiger. Maar de bedrijven stellen de politieke stabiliteit van Canada op prijs. Het is vooral die stabiliteit die de bommenlegger nu aanvalt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.