Aardbeving in Sichuan mee veroorzaakt door dam?

De aardbeving in de Chinese provincie Sichuan van mei vorig jaar, is mogelijk mee veroorzaakt door een nabij gelegen stuwdam. Chinese en Amerikaanse experts willen dat de Chinese regering de zaak verder onderzoekt.
Vooral de omvang van de beving van vorig jaar deed eerder al vragen rijzen. Geoloog Christian Klose van de universiteit van Columbia geeft in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science aan dat “het miljoenen jaren geleden was dat er ginds nog zo een zware beving plaatsvond”. Volgens hem kunnen hoge of snel veranderende waterniveau’s de druk op onderliggende breuklijnen zodanig beïnvloeden dat er aardbevingen ontstaan.

Eerdere gevallen in India?



Het zou niet de eerste keer zijn dat een aardbeving toegeschreven wordt aan de werking van een dam. Het best gekende geval is dat van de Koynadam in India. Sinds de bouw van de dam in 1961 kende de streek een opmerkelijke stijging in seismische activiteiten. Zo vielen er in 1967 meer dan 200 doden bij een zware beving, waarbij de dam zelf ook bijna vernield werd.

“Regering was gewaarschuwd”


De Zipingpu dam ligt op amper 20 kilometer van het epicentrum van de aardbeving in Sichuan. Daarbij kwamen in totaal 70.000 mensen om het leven. Meer dan 5 miljoen Chinezen werden in één klap dakloos.

Volgens Fan Xiao van het Sichuan Bureau voor Geologie en Mineralen was de Chinese regering gewaarschuwd voor het bouwen van een groot aantal dammen (zowat 400 in de streek) in gebieden met veel seismische activiteit. Peking blijft er echter voorlopig bij dat er geen sprake kan zijn van enige menselijke invloed op de aardbeving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.