Aasgierfondsen blijven Belgische hulp blokkeren

België kan nog geen nieuwe leningen toekennen aan de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville. Ondanks de wet die aasgierfondsen moest afblokken, kan er ook op nieuwe leningen beslag gelegd worden zolang de Belgische rechtbank geen uitspraak ten gronde doet over gelijkaardige acties van aasgierfondsen in het verleden.
‘Het is onmogelijk nieuwe leningen toe te kennen’, antwoordde de minister van Financiën Didier Reyners donderdag op een mondelinge vraag van senator Paul Wille in de Kamer. ‘De aasgier blijft bestaan zolang er weerloze prooien zijn’, zei Reynders.
Kensington International en andere financiële instellingen lieten in 2004 door een rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslag leggen op meer dan 5 miljoen euro ontwikkelingsgeld dat bestemd was voor Congo-Brazzaville. Een nieuwe wet, die begin 2008 werd gestemd, moest een einde maken aan het juridisch wegsluizen van geld bestemd voor ontwikkelingssamenwerking en leningen van staat tot staat.
Maar zolang de rechtbank geen uitspraak ten gronde doet, is het onmogelijk om nieuwe leningen toe te kennen, ondanks die wet. ‘De wetgeving is niet retroactief’, zegt Carlo Van Grootel van Open VLD. ‘Net nu die hulp meer dan ooit nodig kan zijn voor ontwikkelingslanden, gezien de financiële crisis’.
Een uitspraak ten gronde werd in februari 2009 verwacht, maar is er nog altijd niet gekomen. Momenteel is een lening van 7,9 miljoen euro voor de bouw van drie pompstations voor drinkwatervoorziening in Lubumbashi geblokkeerd, alsook een lening aan de Democratische Republiek Congo van 3,6 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.