Abortus niet langer taboe in Argentinië

De campagne voor legalisering van abortus is goed op dreef in Argentinië. Uit peilingen blijkt dat een steeds groter deel van de bevolking abortus uit het strafrecht wil halen. Medische complicaties na een slecht uitgevoerde, illegale zwangerschapsonderbreking zijn de voornaamste doodsoorzaak bij jonge moeders in Argentinië.
Het aantal Argentijnen dat abortus wil decriminaliseren steeg van 28 tot 46 procent tussen 2004 en 2006, blijkt uit een peiling van het opiniebureau Knack. Het aantal mensen dat abortus in alle omstandigheden illegaal wil houden, daalde van 23 tot 13 procent.
Een coalitie van burgerorganisaties en prominenten uit de academische en culturele wereld overhandigde op de Werelddag voor de Gezondheid van de Vrouw, 28 mei, een eigen wetsvoorstel aan de leden van het Argentijnse parlement. Alle vrouwen moeten voor de twaalfde week van de zwangerschap vrij kunnen beslissen of ze hun kind willen houden, vinden de initiatiefnemers. Na de twaalfde week moet abortus mogelijk zijn in gevallen van verkrachting, wanneer de foetus ernstig misvormd is of het leven van de moeder in gevaar.
Eerder spraken ook de voorzitters van de Moeders en de Grootmoeders van de Plaza de Mayo zich uit voor een decriminalisering. De twee organisaties, die ontstonden uit het protest tegen de verdwijningen onder de Argentijnse dictatuur, zijn de grootste mensenrechtenorganisaties van het land.
Minister van Gezondheid Ginés González García heeft zich bij herhaling uitgesproken voor het strafvrij maken van de ingreep. Hij stuurde onlangs richtlijnen naar alle openbare ziekenhuizen om de behandeling van vrouwen na een abortus te verbeteren.
In Argentinië zijn zowel de vrouw die abortus laat uitvoeren als de persoon die haar daarbij helpt strafbaar, tenzij het gaat om de verkrachting van een vrouw met een geestelijke handicap of wanneer het leven van de moeder op het spel staat. Maar ook in die gevallen wachten de dokters vaak tot ze toestemming krijgen van het gerecht. Dat leidt ertoe dat de ingreep soms te lang wordt uitgesteld.
Een geval dat onlangs de pers haalde, was dat van een 20-jarige moeder van drie kinderen die eerder deze maand overleed aan kanker aan het kaakbeen. Nadat ze zwanger was geworden, weigerde het ziekenhuis haar radiotherapie te geven, om de foetus niet in gevaar te brengen. Het resultaat was dat zowel de moeder als het ongeboren kind overleden.
Het ministerie van Gezondheid schat het aantal clandestiene abortussen in Argentinië, een land met 37 miljoen inwoners, op 450.000 tot 500.000 per jaar. Wie genoeg geld heeft kan op een veilige behandeling rekenen, maar armere vrouwen nemen vaak een aanzienlijk gezondheidsrisico. Zevenentwintig procent van de perinatale sterfte in Argentinië is het gevolg van een abortus die slecht of in onhygiënische omstandigheden werd uitgevoerd.
Net als in de rest van Latijns-Amerika komt het verzet tegen een abortus van de Rooms-Katholieke Kerk. Nochtans versoepelde Colombia een jaar geleden de regels voor een legale abortus. In Mexico-Stad werd abortus in april zelfs gelegaliseerd. Brazilië wil naar Portugees voorbeeld een referendum over het onderwerp organiseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.