“Abortusverbod discrimineert vrouwen”

Een invloedrijke vrouwenbeweging in Malawi heeft de regering voor de rechter gedaagd om het wettelijke abortusverbod te doen opheffen. Het verbod discrimineert vrouwen en brengt hun leven in gevaar, luidt de argumentatie.
Volgens de Malawische strafwet kunnen vrouwen die een abortus laten uitvoeren tot zeven jaar cel krijgen. Wie de ingreep uitvoert, kan zelfs voor veertien jaar achter de tralies verdwijnen.
Een slechte wet, vindt WILSA-Malawi, de Malawische afdeling van een regionale vrouwenrechtenorganisatie. De bepalingen dwingen vrouwen zich te laten helpen door traditionele genezers of het slecht opgeleide personeel van illegale kliniekjes, zegt Seodi White, de directeur van WILSA-Malawi. Daardoor zetten ze hun leven op het spel.

Schrikbarende kraambedsterfte


Volgens de officiële statistieken is een derde van de sterfgevallen in het kraambed in Malawi een gevolg van onveilige abortussen. De VN schatten dat ongeveer één op elke honderd geboorten in Malawi fataal afloopt voor de moeder. Dat is een van de hoogste cijfers in de wereld.
“Vrouwen het recht ontzeggen een abortus te laten uitvoeren, is discriminatie”, argumenteert White. Alleen vrouwen kunnen zwanger worden, en als je hen dwingt een ongewenste zwangerschap voort te zetten, benadeel je hen dus in vergelijking met mannen. De VN zien het volgens haar ook zo. Het VN-comité over de Eliminatie van Discriminatie van Vrouwen (CEDAW) gaat ervan uit dat het onmogelijk maken van medische ingrepen die alleen vrouwen nodig hebben, een vorm van vrouwendiscriminatie is.
Tegelijk komt de Malawische staat zijn verplichting niet na om voor het welzijn van al zijn inwoners te zorgen. Vrouwen dwingen in onveilige omstandigheden een abortus te ondergaan, stelt hen immers bloot aan een groot risico.

Steun binnen de overheid


WILSA-Malawi gelooft dat het een kans maakt het verbod te doen opheffen. In 2006 slaagde de organisatie er al in een wet tegen geweld in het gezin te doen goedkeuren. Die gaat in tegen de traditionele opvatting dat het normaal is dat vrouwen geslagen worden door hun echtgenoot.
Ook voor dit gevecht heeft WILSA-Malawi al steun in overheidskringen. De openbare mensenrechtencommissie vindt ook dat het tijd is dat Malawi een discussie begint over het abortusthema. Het ministerie van Volksgezondheid geeft toe dat onveilige abortussen een groot probleem vormen in Malawi en dat niet te verwachten valt dat een opheffing van het abortusverbod het totale aantal zwangerschapsafbrekingen zal doen stijgen. In landen als Zuid-Afrika en Ghana gebeurde dat ook niet toen abortus er gelegaliseerd werd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.