Actie voor Iraakse vluchtelingen

Amnesty International Vlaanderen en Vluchtenligenwerk Vlaanderen voeren actie in de stations van Brussel, Leuven en Antwerpen. Ze willen de problematiek van de Iraakse vluchtelingen aankaarten.
“Het is niet onze bedoeling vijf jaar oorlog te herdenken, maar we willen wel aandacht vragen voor de honderdduizenden Iraakse vluchtelingen die het land verlaten door het aanslepende geweld. We ijveren ervoor dat België een aantal van deze vluchtelingen opneemt”, zegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen.
De twee organisaties pleiten voor een systeem van “hervestiging”, naar Nederlands model. “In Nederland bestaat al een wet die de hervestiging van vluchtelingen regelt. In het najaar van 2007 lag er ook in België een wetsontwerp klaar dat besproken zou worden, maar het is uiteindelijk doorgeschoven naar de nieuwe regering. Met deze actie willen we de hervestiging voor vluchtelingen terug op de agenda krijgen, in het bijzonder voor de Iraakse”, stelt Berghmans.
Amnesty en Vluchtenlingenwerk willen dat België zo’n 500-tal Irakezen opvangt. Ze zouden dan begeleid worden door het UNHCR,  de vuchtenlingenorganisatie van de VN.
Sinds de oorlog in 2003 begon, vluchtten meer dan 1 miljoen Irakezen naar de buurlanden Syrië en Jordanië. Het laatste land heeft inmiddels de grenzen voor Iraakse vluchtelingen gesloten. Hierdoor moeten ze onderdak zoeken in andere landen. In Europa heeft Zweden inmiddels meer dan 18.000 Irakese vluchtelingen opgevangen, dit is het hoogste cijfer van alle Europese landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.