Activisten bezetten Peruaans consulaat

In plaats van de Peruaanse vlag wapperde gisteren de kleurrijke vlag van de inheemse volkeren aan het consulaat in Gent. Een twintigtal activisten bezetten het consulaat om hun solidariteit te betuigen met de verdrukte inheemse volkeren van het Amazonegebied.
Aanleiding van de actie is de gespannen situatie in Peru. De indianen daar pikken het niet dat hun leefgebied boven hun hoofden wordt verhandeld aan ontginningsbedrijven. Bovendien bedreigt de milieubelastende industrie ook de habitat van de Amazonevolkeren. Aanvankelijk vreedzame protesten liepen uit de hand toen het op 5 juni tot een dodelijk treffen kwam tussen de politie en de indianen. De politie opende het vuur op een wegblokkade en verschillende indianen lieten het leven. Als reactie werden iets verderop gegijzelde politiemannen gedood toen de indianen hun woede op hen bekoelden.
‘Met deze actie willen we onze solidariteit betuigen met de strijd van de inheemse volkeren in Peru. De staat represseert hen en tracht het de bedrijven zo gemakkelijk mogelijk te maken hun leefgebied te ontginnen. Ook willen we ons ongenoegen uiten over het brutale politieoptreden,” zeggen de actievoerders.
De jonge actievoerders betrekken de toevallige voorbijgangers bij hun actie. Ze delen niet alleen flyers uit, maar tonen aan de ingang van het consulaat ook foto’s van de protesten door de inheemse bevolking tegen de exploitatie van hun leefgebied in Peru. 
De consul luisterde naar de argumenten van de activisten en kan begrip opbrengen voor de manifestatie. Hij noemt het conflict een ‘spijtige zaak’, en hoopt dat er ‘een democratische oplossing kan gevonden worden die de internationale verdragen respecteert’. Hij zal een dossier met de standpunten van de activisten overbrengen aan zijn ambassade.
De ngo Catapa, die de Peruaanse kwestie op de Belgische agenda plaatste nadat twee van hun medewerkers getuige waren van het bloedige treffen, wenst zich te distantiëren van de bezetting van het consulaat, al geven ze wel te kennen dat diversiteit in de acties noodzakelijk is. “We voeren dezelfde strijd, maar met andere middelen”, verklaart de coördinator van de beweging, Daan Janssens. “We keuren deze actie niet af , al giet ze wel olie op het vuur. De kans bestaat dat de Peruaanse regering dergelijk militant gedrag aangrijpt om de criminalisering van de indianen kracht bij te zetten.” 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.