‘Affakkelen van gas is geldverspilling’

Energieproducenten verspillen jaarlijks veertig miljard dollar met het affakkelen van aardgas dat vrijkomt bij oliewinning. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in opdracht van de Wereldbank.
Het affakkelen van gas draagt bovendien bij aan de klimaatverandering, omdat het jaarlijks 400 miljoen toen kooldioxide in de atmosfeer brengt, zeggen de onderzoekers. Kooldioxide en andere broeikasgassen zouden een belangrijke oorzaak zijn van de opwarming van de aarde.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het de National Oceanic and Atmospheric Administration, schat dat vorig jaar 5,5 procent van de wereldwijde gasproductie, ofwel 27 procent van de Amerikaanse gasproductie, verloren ging aan affakkelen. “Als het gas in de VS verkocht was in plaats van verbrand, dan zou het een marktwaarde van veertig miljard dollar hebben gehad”, staat in het rapport.
Bent Svensson, manager van de Wereldbank, betreurt de verspilling. “Affakkelen is niet alleen schadelijk voor het milieu omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde, het is ook een grote verspilling van een schonere vorm van energie die gebruikt zou kunnen worden om elektriciteit op te wekken in arme landen”, zegt hij. “Alleen al in Afrika wordt jaarlijks veertig miljard kubieke meter gas verbrand bij oliewinning. Als dat efficiënt gebruikt zou worden, dan kon daarmee de helft van de elektriciteit die het continent nodig heeft, worden opgewekt.”
Vorig jaar werd ongeveer 168 miljard kubieke meter aardgas afgefakkeld, in 2002 was dat nog 146 miljard kubieke meter. Producenten in Rusland en Nigeria zijn volgens het rapport de grootste verspillers.
Affakkelen gebeurt na het oppompen van olie, als uit de bron een mengsel van olie en gas komt. Olie en gas worden van elkaar gescheiden en het gas wordt daarbij verbrand. De Wereldbank zegt de praktijk niet toe te staan bij projecten die zij financiert. Partners worden aangemoedigd nieuwe installaties te bouwen en bestaande aan te passen, zodat affakkelen niet langer nodig is.
Producenten kunnen het gas volgens de Bank beter opvangen en in vloeibare vorm verkopen. Veel olieproducenten, zoals BP, Chevron, ENI, ExxonMobil, Marathon Oil, Hydro, Shell, Statoil en Total, zijn het daarmee eens. Zij wijzen er echter op dat de overschakeling vraagt om grote investeringen, vooral op afgelegen locaties. En regeringen doen vooralsnog niet veel moeite om de overstap aan te moedigen door belastingvoordelen en andere maatregelen die investeren gemakkelijker maken, zeggen bestuurders van de oliebedrijven. In landen als Nigeria zouden corruptie en onveiligheid bovendien de vooruitgang hinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.