Afghaanse huurlingen spelen dubbel spel

Afghaanse huurlingen in dienst van de Amerikaanse strijdkrachten betalen smeergeld aan krijgsheren of vechten zelf mee met de taliban. Dat blijkt uit een doorlichting door de Amerikaanse Senaat.
Het Amerikaanse leger maakt volop gebruik van private onderaannemers om bepaalde taken uit te voeren, zoals de bewaking van legerbasissen of het escorteren van konvooien in oorlogsgebied. In Afghanistan zijn maar liefst 26.000 privébewakers actief voor de Amerikaanse strijdkrachten. Maar het is vaak erg onduidelijk welke banden die onderhouden.
De onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat windt er geen doekjes om in haar rapport: lokale onderaannemers worden nauwelijks gecontroleerd. Ze heeft het over “krijgsheren en lokale machtshebbers die in verband gebracht zijn met moord, kidnapping en omkoping.”
Tussen die onderaannemers heerst rivaliteit die soms tot regelrechte vuurgevechten leidt, en sommigen blijken zelfs banden met de taliban te onderhouden. Het rapport vermeldt onder meer een inval tijdens een vergadering van de taliban, die plaats bleek te vinden in het huis van een onderaannemer.

Instabiliteit


Het gebrek aan controle draagt volgens de commissie bij tot de instabiliteit in het land. Bovendien eindigt op die manier Amerikaans belastinggeld in de zakken van de tegenstanders. Dat kost Amerikaanse levens, ondermijnt de missie in Afghanistan en “speelt in de kaart van de vijand”, zei senator Carl M. Levin, de voorzitter van de commissie.
De commissie werkte een jaar lang aan het rapport. Het Pentagon zag de bui hangen en heeft al stappen ondernomen om de situatie aan te pakken. Zo heeft generaal David Petraeus, opperbevelhebber in Afghanistan, nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor bevelhebbers die contracten afsluiten met lokale bewakers.
Het Pentagon onderzoekt ook hoe ze haar konvooien kan beschermen zonder de hulp van lokale firma’s. De eigen soldaten houdt het Pentagon liefst klaar voor gevechtsmissies, maar mogelijk kunnen de Afghaanse veiligheidsdiensten in de toekomst een grotere rol spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.