Afghaanse overheid optimistisch over economie, ondanks armoede

Afghanistan is een van de armste landen in de wereld, maar de officiële cijfers laten een relatief positief beeld zien. Volgens Fardin Sediqi van het ministerie van Economische Zaken is de armoede in de afgelopen twee jaar gedaald van 42 naar 36 procent.
Tussen 2004 en 2009, steeg het gemiddelde jaarinkomen van Afghanen van 70 dollar (50 euro) tot ruim 426 dollar (300 euro), zegt Aziz Shams, woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Shams voegt er aan toe dat tussen 2003 en 2009 de nationale inkomsten stegen van 207 miljoen dollar (147 miljoen euro) tot 803 miljoen dollar (572 euro). Voor dit jaar wordt een miljard dollar (712 miljoen euro) verwacht.

De internationale gemeenschap beloofde het door oorlog verscheurde land 44 miljard euro sinds 2002, waarvan 25,2 miljard werd uitbetaald. Daarvan ging 5,7 miljard naar de Afghaanse regering. De rest werd uitgegeven door donorlanden en niet-gouvernementele organisaties.

Minder investeringen



Noorullah Delawari, voorzitter van het door de Wereldbank gesteunde private Afghanistan Investment Support Agency, zegt dat Afghanistan tussen 2002 en 2006 voor 2,7 miljard euro investeringen aantrok. Daarvan kwam 27 procent van buitenlandse investeerders. Delawari wijst er echter op dat de investeringen in Afghanistan sinds drie jaar afnemen.  

Of de kennelijke verbeterde economische vooruitzichten zich vertalen in vermindering van de armoede in Afghanistan, moet nog blijken. De toekomst ziet er in dat opzicht eerder slecht uit, als de situatie vanuit een ander perspectief wordt bekeken.

Ondanks de 25,2 miljard euro hulp die Afghanistan sinds 2002 kreeg, staat het land in het Human Development Report van de Verenigde Naties nog op de tweede plaats van armste landen in de wereld, na Niger in West-Afrika.
 
De index van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) laat zien dat 40,7 procent van de 25 miljoen Afghanen naar verwachting niet ouder zal worden dan veertig jaar. Van de Afghanen is 72 procent analfabeet, 78 procent heeft geen toegang tot schoon water en 39 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar heeft ondergewicht.

Mismanagement



Van de bijna 80 miljard kubieke meter water die Afghanistan jaarlijks produceert, gaat 30 miljard kubieke meter naar het land zelf. Vijftig miljard kubieke meter gaat naar buurlanden.  

Dit mismanagement van de Afghaanse waterbronnen lijkt de oorzaak te zijn van ziekten die worden veroorzaakt door vervuild water.

Behalve het verbeteren van de basisvoorzieningen, moet volgens Khan Jan Alokozai, plaatsvervangend voorzitter van de Kamer van Koophandel, de export-importverhouding verbeteren.
 
‘In de afgelopen decennia importeerde Afghanistan veel uit buurlanden’, zegt hij. Tussen 2000 en 2008 namen de bruto inkomsten uit export toe van 300 miljoen dollar (214 miljoen euro) tot 700 miljoen dollar (500 miljoen euro). Dat bedrag staat in sterk contrast met de jaarlijks importwaarde van 6 miljard dollar (4,3 miljoen euro), zegt Alokozai.
 
De sleutel tot ontwikkeling is landbouw, zegt de Wereldbank. Als die verwaarloosd wordt, kan dat resulteren in een diepe recessie die vervolgens zal leiden tot inflatie.

Speen Jan Lalahand van de landbouwfaculteit van de Universiteit van Kaboel zegt dat landbouw in de afgelopen acht jaar geen prioriteit had bij de Afghaanse regering. Dat verklaart volgens hem waarom geen enkel landbouwproject succesvol werd opgezet in het land. Export kan een belangrijke inkomstenbron worden voor boeren, benadrukt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.