Afghanistan gevaarlijker dan Irak

Afghanistan is onveiliger dan Irak, zo meldt het Britse informatiebureau “de Jane’s Information Group” in een nieuw rapport. De zwakke Afghaanse regering ondermijnt de vrede en de stabiliteit in de regio. Ook het uitblijven van de beloofde donorgelden speelt een grote rol, zegt Oxfam.
Volgens een nieuw rapport van de Jane’s Information Group – een Brits informatiebureau – staat Afghanistan  op de derde plaats in de lijst van de onstabielste landen ter wereld. De Palestijnse Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever staan respectievelijk op de eerste en de tweede plaats. Irak bekleedt een bescheiden tweeëntwintigste plaats in de lijst met tweehondervijfendertig landen.
De ondezoekers gebruikten vierentwintig factoren in vijf brede categoriëen – politiek, economie, maatschappij, militair/ veiligheid en externe bedreigingen – om de kwetsbaarheid van de landen te meten.
Irak scoort behoorlijk dankzij haar stabiele regering die erin slaagt om de veiligheid te waarborgen op sommige plaatsen en de economie te stimuleren. De Afghaanse regering daarentegen slaagt er niet in om de macht van de lokale krijgsheren te beperken en de drugshandel aan banden te leggen. 

Loze beloften en financieel wanbeleid
De vooruitzichten voor vrede in Afghanistan worden ondermijnd omdat het donorgeld niet efficiënt wordt besteed. Dat meldt Oxfam in haar rapport voor het Agency Coordinating Body for Afghan Relief (Acbar) – de koepelorganisatie van vierennegentig hulpagentschappen in Aghanistan. Tweederde van het donorgeld komt helemaal niet bij de Afghaanse regering terecht. Veertig procent van de totale geldsommen vloeit overigens terug naar de donorlanden als lonen voor consultancy en voor de medewerkers.
Afghanistan wacht nog steeds op tien miljard dollar aan beloofd donorgeld. Vooral de Westerse landen komen hun financiële beloftes niet na volgens het rapport. De VS en de Europese Unie blijven de grootste donoren aan het roerige gebied.
Oxfam wijst in haar rapport ook op de grote discrepantie tussen de dagelijkse militaire uitgaven van het Amerikaans leger en de daguitgaven van de hulporganisaties dankzij de donorgelden. De gemiddelde daguitgaven van de hulporganisaties bedraagt zeven miljoen dollar per dag sinds 2001.  De militaire uitgaven van de Amerikanen in Afghanistan lopen op tot honderd miljoen dollar per dag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.