Afghanistan lonkt naar duurzame energie

Het licht gaat langzaam weer aan in Kaboel. Hier en daar valt werkende straatverlichting te bespeuren, maar nog steeds heeft maar zes procent van de bevolking elektriciteit. Met de hulp van Duitse en Franse bedrijven werkt het land aan de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, volgens Sayed Abdullah, de directeur van het departement Hernieuwbare Energie in het ministerie voor Energie in Kaboel dé toekomst voor het land.
Nu al zorgen zonnecellen voor de energievoorziening van de gebouwen van het Afghaanse departement Hernieuwbare Energie. Afghanistan heeft meettoestellen opgesteld om de mogelijkheden van windenergie te onderzoeken, en het land denkt ook aan een reeks kleine waterkrachtcentrales, de veralgemening van zonnepanelen en het gebruik van biomassa als alternatieven voor traditionele brandstoffen, zo stelt Abdullah. Zijn land krijgt daarbij assistentie van onder meer het Duitse Agentschap voor Technische Samenwerking (GTZ), dat benadrukt dat het niet om donaties gaat, maar om steun aan een levensvatbare sector in Afghanistan.

Abdullah probeert samen met de Afghaanse vice-minister voor Energie Ghulam Jelani Jelis nieuwe contacten met bedrijven en financiers te leggen tijdens de Internationale Conferentie voor Hernieuwbare Energie die gisteren (dinsdag) in het Duitse Bonn van start ging. Geld zou ook kunnen komen van projecten binnen het solidariteitsprogramma van de Wereldbank in Afghanistan.

De Afghaanse voorkeur voor alternatieve energiebronnen ligt voor de hand, zo vindt Abdullah. Het enige alternatief is wat de mensen nu doen: gedroogde koeienvlaaien en hout verbranden. Dat laatste heeft een nefaste invloed op de bossen, die momenteel al nog maar vier procent van het land bedekken. Bovendien zijn de twee brandstofsoorten gevaarlijk: geregeld sterven er Afghanen aan de rookontwikkeling en CO-vergiftiging bij hun pogingen te koken en zich te verwarmen met de ouderwetse kacheltjes. Geweld haalt de krantenkoppen, maar in Afghanistan vallen de meeste doden door de koude en de ongelukken die gebeuren terwijl mensen zich proberen te verwarmen.

Omdat Afghanistan vooral nood heeft aan energiebronnen voor verwarming, is ook isolatie een goede optie. Relatief eenvoudige aanpassingen aan bestaande gebouwen kunnen meer dan de helft van het warmteverlies tegengaan, en in nieuwe gebouwen loopt de besparing zelfs op tot 60 tot 80 procent. Dat zou een groot verschil kunnen maken in een land waar sommige scholen de helft van het jaar sluiten omdat het in de klaslokalen simpelweg te koud is.

Hernieuwbare energie is niet totaal nieuw voor Afghanistan. Het land kende al energiecentrales die op zonne-energie draaiden. Kaboel had een ziekenhuis waarvan de verwarming en het warme water volledig uit zonne-energie werden gehaald, en over het land verspreid waren er meer van dit soort voorbeelden te vinden. Maar de afgelopen vijfentwintig jaar werd het grootste gedeelte van het stroomnet vernietigd tot maar nog een paar kilometers elektriciteitsleidingen overeind stonden, zegt vice-minister Jelis. Tijdens de oorlog werd de zonnecentrale in Kaboel twee keer vernietigd, en vervolgens geplunderd.

Met de terugkeer van de Afghaanse vluchtelingen moeten alleen al in Kaboel nu aan de energiebehoeften van zo’n drie miljoen mensen energie worden voldaan. Op het platteland, waar de meerderheid van de Afghaanse bevolking leeft, is de uitdaging nog veel groter. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.