Africom van start

Sinds begin deze maand is Africom, een Amerikaans commandocentrum voor militaire operaties op het zwarte continent, officieel van start gegaan. Het hoofdkwartier is gevestigd in het Duitse Stuttgart, Africom moet tegen oktober 2008 volledig operationeel zijn.
Afrika was tot nu toe een continent dat drie Amerikaanse militaire hoofdkwartieren onder elkaar hadden verdeeld. Het grootste deel werd opgevolgd door EUCOM, het Europese hoofdkwartier in Duitsland. Egypte, Soedan en de Hoorn van Afrika vielen onder bij CENTCOM, de commandocentrale voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië. De Afrikaanse eilanden in de Indische Oceaan ten slotte, vielen onder PACOM, het commando voor Azië en de Stille Oceaan.
De Amerikaanse president George W. Bush kondigde op 6 februari 2007 de oprichting van Africom aan. De maatregel weerspiegelt de groeiende aandacht van Washington voor Afrika als leverancier van grondstoffen en als potentiële broeihaard voor terroristen.
Twintig procent van de fossiele brandstoffen die de VS uit het buitenland importeren, komt uit West-Afrika. Dat aandeel bedroeg vijf jaar geleden nog vijftien procent en zal tegen 2015 nog stijgen tot vijfentwintig procent. Afrika is bijzonder rijk aan grondstoffen en de industrielanden krijgen de laatste tijd af te rekenen met China als concurrerende opkoper van de bodemrijkdommen.
Het Pentagon ziet Afrika ook door de lens van de “oorlog tegen het terrorisme”, die tegenwoordig “de lange oorlog” heet. “Een Afrikaans commando is van vitaal belang om onze relaties met de Afrikaanse landen te versterken en er voor te zorgen dat ze niet het theater worden van aanvallen tegen de VS”, zo verklaarde de Democratische senator Russell Feingold, die voorzitter is van de subcommissie voor Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.