Afrika kreunt onder illegale visvangst

De ongebreidelde illegale visvangst komt hard aan in de armste landen van West-Afrika. De vissersboten komen uit landen als China en Rusland, maar ook uit de Europese Unie.
Volgens het Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking van de EU (CTA) is het probleem de voorbije tien jaar aanzienlijk toegenomen. Wereldwijd is de illegale visvangst goed voor zo’n 26 miljoen ton. Het verlies door de illegale vangst wordt op op 18 miljard euro geschat.
 
Die schatting houdt geen rekening met de milieuschade door de piraatvisserij, die soorten als tonijn en kabeljauw met uitsterven heeft  bedreigd.

Guinea


De hele westkust van Afrika, van Marokko tot Angola, werkt als een magneet op illegale vissersboten. Het zwaarst getroffen zijn Guinea en Sierra Leone. Volgens de Britse dienst voor Internationale Ontwikkeling (DfID) verliest Guinea er jaarlijks meer dan tachtig miljoen euro door. Volgens de Britse milieuorganisatie Environmental Justice Foundation (EJF) is de piraatvisserij voor de kust van Guinea het ergst van Afrika, en daardoor meteen ook de ergste in de wereld. Het land verliest meer dan 34.000 ton vis per jaar, waaronder 10.000 ton “bijvangst”, vis die dood terug in zee geworpen wordt.
 
Volgens Saskia Richartz van Greenpeace zijn de cijfers beschamend voor de leiders van de geïndustrialiseerde landen. Zij verkondigden jarenlang dat ze de praktijk zouden uitroeien tegen 2004.
“Het is makkelijk om illegale vis wit te wassen en straffen te vermijden omdat de controle in de havens zwak en inconsistent is”, zegt Richartz. “Er is ook een gebrek aan traceerbaarheid van schepen die niet rechtstreeks bij de vangst betrokken zijn, en een gebrek aan toezicht op de bedrijven die van de handel profiteren.”

Beloftes


Richartz verwijt de EU-lidstaten dat ze wel veel zeggen maar weinig doen. “Greenpeace heeft herhaaldelijk schepen, personen en bedrijven geobserveerd en gedocumenteerd die de internationale regels aan hun laars lappen”, zegt ze. Elk jaar stelt de organisatie een zwarte lijst op van bedrijven die betrokken zijn bij de praktijken. In tegenstelling tot andere lijsten, die vooral Chinese, Russische, Indonesische, Tunesische en Panamese schepen bevatten, staan op de Greenpeace-lijst ook schepen uit Portugal, Italië en Japan.
Ook sommige Europese havens zijn volgens milieuorganisaties betrokken bij de illegale vangst. EJF noemt de Spaanse haven van Las Palmas op Gran Canaria “de meest beruchte” haven, omdat het diensten verleent aan de illegale visservloot die voor de kust van West-Afrika opereert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.