'Afrika moet zelf meer geld in gezondheidszorg steken'

Afrika moet minder afhankelijk worden van internationale donors en meer geld en middelen investeren in de eigen publieke gezondheidszorg. ‘We moeten zelf minstens vijftien procent van ons budget afstaan aan gezondheidszorg’, zei de Botswaanse minister van Gezondheidszorg Sheila Tlou gisteren op de opening van de derde Conferentie van de Afrikaanse Unie voor ministers van Gezondheidszorg in Johannesburg.
Volgens de commissaris van sociale zaken van de AU, Bience Gawanas, spenderen regeringen van Afrikaanse landen gemiddeld slechts tussen drie en tien procent van hun totale budget aan gezondheidszorg. Nochtans werd er in 2001 een verdrag tussen de landen van de AU afgesloten dat inhield dat de regeringen minstens vijftien procent voor gezondheidszorg moesten voorzien. Enkel Botswana en Gambia hebben zich aan die vijftien procent gehouden.
De derde gezondheidsconferentie van de AU staat in het teken van “het versterken van de gezondheidszorgsystemen voor gelijkheid en ontwikkeling in Afrika”. De AU koos voor dit thema omdat ‘goed georganiseerde gezondheidszorgsystemen de enige manier zijn om een universele toegang tot uitvoerige gezondheidsdiensten te verkrijgen.’

Basisgezondheidszorg


Enkel als Afrika rechtvaardige gezondheidszorgsystemen ontwikkelt en versterkt, kan de toegang tot basisgezondheidszorg voor alle inwoners verzekerd worden. Enkel dan kan Afrika de gezondheidsgerelateerde millenniumdoelstellingen tegen 2015 behalen, zegt de AU.
De conferentie is voor de Afrikaanse ministers van Gezondheidszorg een mooie kans om ervaringen en kennis met elkaar te delen.

Farmaceutisch productieplan


Het ontwikkelen van een farmaceutisch productieplan is één van de belangrijkste agendapunten van de conferentie. Het plan vertrekt vanuit de overtuiging dat Afrika de capaciteit heeft om zelf voldoende goede geneesmiddelen te produceren, zegt Gawanas. Op dit moment zijn de meeste van de 53 AU-landen erg afhankelijk van de buitenlandse import van medicijnen.
De ministers zullen verschillende manieren bespreken om de lokale productie van geneesmiddelen te stimuleren. Daarnaast zullen ze gezamenlijk regelingen treffen om de wetgeving rond de productie van nieuwe geneesmiddelen te stroomlijnen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we tot een meer collectieve aanpak zullen komen’, zei Gawanas. 
De Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheidszorg, Jeff Radebe, denkt dat het voor Afrika mogelijk is om in eigen medicijnen te voorzien. Maar dan zijn er volgens hem wel uniforme wetgevingen nodig.

HIV/aids, tuberculose, malaria


Een ander belangrijk agendapunt is de omgang met HIV/Aids, tuberculose, malaria en andere levensbedreigende ziektes. De ministers zullen op de conferentie onderhandelen over een plan dat de doelstellingen uitvoert die op de Abujabespreking over HIV/aids, tuberculose en malaria in 2006 vooropgesteld werden.
Vandaag wandelde een delegatie van de Treatment Action Campaign (TAC), een organisatie die opkomt voor de rechten van mensen die besmet zijn met het HIV-virus, naar Johannesburg. Ze maanden de ministers aan hun beloften, die ze vorig jaar in Abuja maakten, na te komen. Ze vroegen de ministers stappen te ondernemen zodat tegen 2010 iedereen die besmet is met het HIV-virus op een goede manier behandeld kan worden.
Azubike Nwokoye van het Nigeriaanse Jeugdnetwerk rond HIV/Aids zei aan de Zuid-Afrikaanse Persassociatie (SAPA) dat meer dan negentig procent van de fondsen voor anti-aidscampagnes van buitenlandse overheden en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) komen. ‘Wat doen de Afrikaanse overheden met hun eigen hulpmiddelen? Ze moeten manieren zoeken om zelf het gevecht tegen de HIV/Aids pandemie aan te gaan’, zei hij.
Andere agendapunten voor de conferentie zijn het gebruik van traditionele geneesmiddelen, het stoppen van het geweld dat gezondheidswerkers verhindert hun werk te kunnen doen en de schaarste en uittocht van gezondheidswerkers.
De conferentie duurt nog tot vrijdag. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.