Afrika slecht gewapend tegen klimaatverandering

De gevolgen van de opwarming van de aarde kondigen zich bijzonder desastreus aan in Afrika. Het continent kan echter zelf niet veel ondernemen, bij gebrek aan adequate meetinfrastructuur. Dat staat in een rapport dat UNEP-directeur Achim Steiner voorstelde op de twaalfde internationale conferentie over klimaatverandering, van 6 tot 17 november in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
Tijdens de conferentie zullen de deelnemers internationale acties bespreken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar volgens Steiner moet er ook hulp komen om de klimaatverandering in Afrika te kunnen meten. “Zo kunnen de landen gepast reageren in de landbouw- en gezondheidssector en kunnen internationale donorlanden de behoeften van Afrika beter begrijpen, nu en in de toekomst”, zegt Steiner.

Tegen 2100 zou het zeepeil met 15 tot 95 centimeter kunnen stijgen. Het stijgend waterniveau kan dertig procent van de Afrikaanse infrastructuur aan de kust vernietigen. Kuststeden in de Golf van Guinea, Senegal, Gambia en Egypte zijn bedreigd door overstroming. Tegen 2080 gat het samen om zo’n 70 miljoen bewoners van kustgebieden.

De opwarming van de aarde kan tegen 2080 zorgen voor een daling van vijf procent in de voedselproductie. Het leven van 812 miljoen Afrikanen wordt bedreigd door nieuwe natuurrampen, in de vorm van hevige droogte en overstromingen. Watertekorten kunnen een impact hebben op 480 miljoen inwoners van het continent. Tenslotte zou 25 tot 40 procent van het natuurlijk leefmilieu tegen 2085 kunnen verdwijnen. De klimaatverandering is vooral zichtbaar op hoger gelegen gebieden zoals de Kilimanjaro en de Mount Kenya in Kenia.

Volgens Steiner moet de observatie van de klimaatverandering in Afrika opvallend verbeteren. Een kwart van de observatiestations die de globale opwarming moeten meten in Oost- en Zuid-Afrika blijkt niet te werken, de overige functioneren niet optimaal.

“Afrika is de grootste van alle tropische landmassa’s en bestrijkt met 30 miljoen vierkante kilometer een vijfde van het aardoppervlak. Toch is het observatiesysteem in Afrika in een veel slechtere en verslechterende staat dan op enig ander continent”, zegt Michel Jarraud, de secretaris-generaal van de Meteorologische Wereldorganisatie.Jarraud pleit voor 200 nieuwe, automatische weerstations, een grote inspanning om historische meteorologische data te redden en een betere opleiding van de mensen die de meettoestellen bedienen.

De aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering is belangrijk, de stelde Yvo de Boer, hoofd van het klimaatbureau van de VN bij de start van de conferentie. Even belangrijk is dat de uitstoot van broeikasgassen uiteindelijk met 80 procent wordt gereduceerd om de atmosfeer voor de volgende generaties te stabiliseren. IPS MDG7 MDG1 (BV/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.