Afrikaanse Unie wordt 45 jaar

Op 25 mei viert de Afrikaanse Unie (AU) zijn 45ste verjaardag. De Unie kende in het verleden niet veel slagkracht.
De AU is de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid en telt vandaag 53 lidstaten en tien uitvoerende en raadgevende organen. Het doel van de organisatie is vrede, democratie, mensenrechten en ontwikkeling bevorderen in Afrikaanse landen. De Unie zet zich ondermeer in voor politieke kwesties, een betere economie, neemt het op tegen malaria, HIV en hongersnoden in Afrika.

Weinig slagkracht


Sinds januari werken 7500 militairen van de AU en de Verenigde Naties samen om het conflict in Darfoer onder controle te krijgen. De poging om nieuwe vredesgesprekken op gang te brengen, mislukte.
In een artikel op de nieuwssite BBC merken critici op dat de AU zijn doelstellingen niet bereikt. Ze merken ook op dat sommige AU-lidstaten door dictators worden bestuurd, terwijl de organisatie democratie promoot. En de Unie zou zijn ‘ambitieuze programma’s’ niet kunnen waarmaken door geldgebrek.
Een van de meest opmerkelijke acties van de AU was toen ze in 2005 Togo veroordeelde omdat enkele uren na de dood van president Gnassingbé Eyadéma zijn broer Faure als opvolger werd aangewezen. De Unie noemde deze actie een ‘militaire coup’.

Nieuwe voorzitter


De Commissie van de Afrikaanse Unie staat in voor het dagelijks beheer van de Unie en heeft een ondersteunende functie. Ze ziet toe op beleidsprogramma’s van de Unie en bereidt studies voor in functie van de Uitvoerende Raad.
Vorige maand volgde Jean Ping, de voormalige Gabonese minister van Buitenlandse Zaken, de Malinees Alpha Oumar Konaré op als voorzitter van de Commissie. Bij zijn benoeming beloofde Ping extra inspanningen te leveren om de doelstellingen van de Unie te bereiken, maar waarnemers vrezen dat hij juist veel zwakker staat dan zijn voorganger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.