Al 18.000 vrouwen in Chileense mijnen

Iets meer dan tien jaar geleden waren vrouwen nog taboe in de Chileense mijnen. Vandaag werken er al 18.000.

Die 18.000 vrouwen zijn goed voor 7,2 procent van het Chileense mijnpersoneel, zowel bij arbeiders als bij bedienden en kaderpersoneel. De verwachting is dat dit aandeel tegen 2015 oploopt tot 10 procent.

Staatsbedrijf Codelco, de grootste koperproducent ter wereld, wil nog sneller gaan. Dit jaar wil het al naar 20 procent vrouwen. Daartoe past het zijn installaties aan en zet het programma’s op om werk en gezinsleven beter op elkaar af te stemmen.

Niet eens binnen

“Tot iets meer dan tien jaar geleden mochten vrouwen zelfs de mijn niet binnen”, zegt Andrés León, personeelsverantwoordelijke van El Teniente, een divisie van Codelco. Sommige afdelingen zitten al dicht bij het streefcijfer, maar “andere, zoals El Teniente, waar we nog maar aan 6 procent zitten, blijven ver achter. Maar we willen minstens aan 20 procent geraken.”

De mijnbouw is een van de belangrijkste sectoren van de Chileense economie. Vorig jaar droeg hij 17,6 procent bij tot het bruto binnenlands product. De sector verschaft rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan meer dan zeven miljoen mensen.

Millaray Farías, procesverantwoordelijke bij de verwerkingsafdeling van de Pipa Norte-mijn, een van de acht mijnen van El Teniente, zegt dat het werk niet evident is. “Door het stof en het lawaai vormen de arbeidsomstandigheden een uitdaging.”

Behoorlijk verwend

Door het overwicht van mannelijke arbeiders blijft er ook een machosfeer, zegt ze. “Soms hebben ze het er moeilijk mee een vrouw als chef te hebben. Maar ze dragen ook zorg voor ons, we zijn behoorlijk verwend.”

“Veel vrouwen die hier werken, zijn niet alleen trots dat ze bij de grootste koperproducent ter wereld werken, maar ze hebben ook een inkomen dat vijf keer hoger ligt dan bij een andere baan”, zegt León. “Veel vrouwen hier zijn gezinshoofd, met kinderen die volledig van hun inkomen afhangen. Bij Codelco hebben ze de mogelijkheid om hun werk makkelijker met hun gezinsleven te combineren.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.