'Al zeker vijf personen levend verbrand door de M23'

Drie correspondenten houden MO* via sms op de hoogte van de gebeurtenissen in Goma en de rest van Oost-Congo. Jeanne woont in Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu. Bukavu ligt eveneens aan het Kivumeer, op vier uur varen van Goma. Ze werkt voor een internationale ngo. MO*-correspondent Chrispin Mvano bevindt zich nog steeds in het in handen van de M23 gevallen Goma. De achttienjarige student Omana, die er in het leven alleen voor staat, is uit Congo naar de Oegandese hoofdstad Kampala gevlucht.

  • Chrispin Mvano VN-blauwhelmen in Goma, na de inname van de stad door de rebellen van M23. Chrispin Mvano

Omana – 24/11/2012 – 08:44:45
Meer dan 2.000 soldaten van het Congolese leger en militaire politie, die zich in Goma schuil hielden zijn nu in (de wijken) RUBAMBIRO en in MUGUNGA. Ze worden er opgeleid. De woordvoerder van de M23, luitenant kolonel VIANEY KAZARAMA, heeft verklaard dat elke verkoper of koper van  de alcoholische drank SAPILO genaamd, een welverdiende bestraffing zal ondergaan en voor de dieven hebben ze geen gevangenissen. Dus worden ze geëxecuteerd. GOMA is een hel: “chasse à l’homme” (mensenjacht).

Omana is in Kampala. We vragen Chrispin, die nog steeds in Goma is, naar de veiligheidssituatie.

Mvano: “Goma is onveilig. De M23 hebben in bepaalde wijken alle computers en ander materieel opgeëist. Mensen worden willekeurig gedood. Inderdaad, ook dieven. Maar van elke persoon die ze vermoorden zeggen ze achteraf dat het een dief is. Zo weet ik van drie mensen die ‘s avonds, als het al donker was, levend verbrand werden door de M23. Ze hebben hen met petroleum overgoten en in brand gestoken. Achteraf hebben ze verklaard dat het dieven waren.” 

Chrispin – mail, met in bijlage het rapport van de VN-experts — 24 november 2012 12:56
Dit rapport stelt duidelijk dat Rwanda en ook Oeganda de M23 stuurt en steunt. De M23 staat de facto onder leiding van de Rwandese minister van defensie, aldus het rapport. 

Chrispin – 24/11/2012 – 14:12:20
Bweremana, Minova, de soldaten van het Congolese leger begaan op grote schaal misdaden. Ze horen bij de strafste als het om schendingen van mensenrechten gaat. Ik smeek: een uitweg voor de bevolking…

Bweremana en Minova liggen op de weg langsheen het Kivu-meer richting Bukavu. Chrispin is in Bweremana opgegroeid en zijn vrouw Justine in Minova. Ze hebben er familie, vrienden, kenissen.

25/11/2012 — 17:23
We bellen naar Kivu. We proberen Jeanne telefonisch te bereiken. Er is geen verbinding. De dag daarop kunnen we haar wel aan de lijn krijgen. Ze stuurde ons 4 sms’en, die we niet ontvingen. Misschien komen ze nog. Een sms is soms dagen onderweg. Als je hiermee geen rekening houdt ontstaan er tal van misverstanden.  

26/11/2012 — 16:15
We bellen nog eens naar Kivu. Chrispin: “Inderdaad, er is nog steeds geen elektriciteit noch stromend water hier in Goma. Sommigen hebben een generator, maar dit is niet iedereen gegund. Je moet nogal bemiddeld zijn. We halen, zoals iedereen trouwens, ons water in het Kivu-meer. Het is enorm lastig. Het meer ligt op vijf kilometer van ons huis. We hebben nog geen matrassen. (Het huis van Chrispin werd tijdens de inval leeggeroofd.) We slapen op papieren zakken, die zakken waarin meel verpakt wordt. We hebben ook een aantal kartons.

Naar het meer is 5 km afdalen. Terug is bergop. Van vorige keren dat er geen stromend water was weten we dat Chrispin 40 kilo water draagt en zijn vrouw Justine 20.

Omana – 26/11/2012 – 20:41:29
De rebellen van de M23 hebben de wijk Himbi geplunderd. ‘s Nachts stelen ze de voertuigen. Geen elektriciteit, ‘s nachts geen licht.

Omana – 26/11/2012 – 20:54:48
Het lijkenhuis in het algemeen ziekenhuis van GOMA verspreidt een vreselijke geur wegens het gebrek aan elektriciteit sinds anderhalve week. De brandstof wordt steeds schaarser. De banken zijn gesloten. Zo ook bepaalde winkels.

Omana – 26/11/2012 – 22:00:18
Tot de dag van vandaag in GOMA geen enkele school open.

Jeanne – 27/11/2012 – 14:02:17
Eén van de vier smsen, die ze op 25 november verstuurde, komt toe.

Chrispin – 27/11/2012 – 17:49:57
Een de facto alliantie tussen de VN-vredesmacht en de rebellie van de M23. “We zullen een protocolakkoord van samenwerking tekenen.”, zo zei Runiga. Mag ik hierover een artikel schrijven? Ik begin er al aan.

Bisschop Jean Marie Runiga is de politieke leider van de M23. Zoals de andere regeringsleden van de M23 werd hij door Rwanda aangesteld.

Omana – 28/11/2012 – 13:44:12
De rebellen van de M23 hebben in NDOSHO een jongen opgehangen. Hij zou een kleinigheid gestolen hebben. Zij echter, zij hebben een wagen van het merk BENZ in centrum van GOMA van een vrouw gestolen. De vrouwen van de Congolese soldaten zijn met hun kinderen gevlucht naar scholen ver uit het centrum, naar KIBWE. Hun kamp in KATINDO is door de M23 geplunderd. Ze hebben al het voedsel van een vrouw in de wijk HIMBI gestolen.

Mvano — gisterenavond
Chrispin woont in de wijk Ndosho.

Die jongen is niet opgehangen. Ze hebben hem levend verbrand. Er zijn in Ndosho alleen, voor zover ik weet, al vijf personen levend in brand gestoken. Ja, de M23 stelen wagens. Ze confisqueren ook de tractoren die ingezet waren voor de aanleg van wegen en andere infrastructuurwerken.

Ja, de vrouwen zijn gevlucht. Hun wijk Katindo (op loopafstand van het centrum) werd geplunderd zoals veel andere wijken trouwens. Ze werden niet alleen bestolen. Aan de vrouwen werd iets gezegd in de trant van: “Wil je je spullen terug, dan zal je iets moeten doen.” Ze werden verkracht.

De M23 hebben ook een bank overvallen. Ze kregen echter de koffer niet open. Toen ze er een kraan bijhaalden om de koffer er op te laden, is de VN-vredesmacht tussen gekomen. Ze hebben hem niet kunnen meenemen. 

Omana – 28/11/2012 – 14:34:13
Het nummer van Espoir Ricardo blijft doof. Heb jij hem al kunnen bereiken?

Omana – 28/11/2012 – 14:59:25
Ik heb mijn neef gevraagd hen te zoeken. Hij brengt me op de hoogte van zodra hij iemand kan bereiken. 

We raakten bevriend met Omana toen hij “bijna” 15 was. Espoir Ricardo heeft ongeveer dezelfde leeftijd.We zijn Omana dankbaar dat hij informeert naar de mensen die we in Goma leerden kennen. Hebben ze de inval overleefd? Hoe overleven ze nu?

Omana – 28/11/2012 – 15:32:37
De brommers van Goma hebben betoogd pro M23. Maar ik heb opgevangen dat ze betaald werden om dit te doen. Angst heeft ook meegespeeld.

Hordes brommer-taxi’s doorkruisen Goma dag en nacht. Het is iets duurder dan de bus, maar die doen maar enkele hoofdassen van de stad. De taxi-brommers zijn, evenals de buschauffeurs, heel goed georganiseerd. Als zij actie voeren is de hele stad op de hoogte.

Mvano — gisterenavond

De brommers hebben niet betoogd. Er waren er enkele die naar de betoging kwamen kijken. De betogers keken angstig. Ze waren met een twintigtal. De M23 hadden vooraan de kinderen opgesteld. Ook straatkinderen. Het heeft niet lang geduurd. Smalend zeiden de betogers: “En nu willen we betaald worden.” Er waren journalisten aanwezig, maar die bleken het zaakje niet te vertrouwen. Ze namen geen foto’s van de betogers. Ze brachten enkel de spandoeken in beeld denk ik.

Omana – 28/11/2012 – 22:36:48
Goeie nacht. Ik heb Clovis kunnen bereiken.

Clovis is een andere jongen die we leerden kennen in Goma. Omana informeerde voor ons naar zijn toestand.

Omana – 28/11/2012 – 22:44:40
Weet je, wat ik het liefst zou doen in mijn leven is journalisme en cinema. Ik kan niet in Kampala blijven. 

Voedsel en kleding zijn in Kampala een stuk goedkoper dan in Goma. De huurprijzen zijn echter onbetaalbaar en werk vinden dat voldoende betaalt om te overleven is zo goed als onmogelijk.

 

Met de medewerking van Meral vzw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.