Als god het wil

In november 2005 blies Muriel Degauque (38) zichzelf op in Irak. Het nieuws van de eerste westerse zelfmoordterroriste ging snel de wereld rond. Maar het achterliggende verhaal bleef vijf jaar lang ongeschreven. Wat brengt een Belgische ertoe om op eigen kosten en zonder contacten van Brussel naar Irak te reizen en daar in een Kia Sephia met drie bommen te stappen om op een Amerikaans konvooi in te rijden?
Knack-journalist Chris de Stoop beet zich vast in de affaire en levert met Vrede zij met u, zuster een ontluisterende schets af. De gevreesde jihadi’s die het einde van de westerse beschaving inluiden, blijken een groepje klungelende amateurs, die per gsm over op til zijnde aanslagen keuvelen, hun adresboekje met terreurcontacten laten rondslingeren en bijna moeten smeken om zichzelf te mogen offeren. De Stoop lardeert de beschrijving van die banaliteit van terrorisme met een inkijk in de wondere wereld van aderlatingen, duiveluitdrijvingen en djinns (demonen).
Boeiend is de leefwereld die De Stoop schetst van een groepje bevriende extremistische salafisten, de kring waarin Degauque de laatste jaren van haar leven vertoefde. Met bijzonder oog voor detail leeft de ateur zich in de personages in (naast Muriel ook Issam, Tarik, Jamal, Pascal, Momo), maakt zich hun taalgebruik eigen (‘Insjallah, als god het wil’) en kijkt naar het “boze Brussel” vanuit hun perspectief.
Resultaat is een verhelderende beschrijving van hun radicaliseringsproces, want je wordt natuurlijk niet als jihadist geboren. Die psychologische dimensie –Muriels frustratie dat ze nooit kinderen zal krijgen, Issams obsessieve zoektocht naar zijn biologische vader– maakt beter inzichtelijk waarom een from zero to hero-kamikazeticket naar het paradijs plots aanlokkelijk kan lijken.
De Stoop is een aanhanger van langzame journalistiek. Hij nam zijn tijd om het verhaal van Degauque grondig uit te pluizen: woonde het proces in beroep over haar terreurnetwerk bij, sprak met insiders, reisde zelf naar Irak en slaagde erin Staatsveiligheid én Federaal Parket te overtuigen om geclassificeerde informatie en het gerechtelijk dossier ter beschikking te stellen.
Dat laatste is een unicum, en maakt Vrede zij met u, zuster des te rijker. Het boek is dan ook opgebouwd als een compositie van dagboekfragmenten, brieven, Korancitaten en verhalen maar ook afgeluisterde telefoongesprekken, onderschepte chatsessies, brieven en interne nota’s van de Staatsveiligheid. Over de manier waarop België, Frankrijk en de Verenigde Staten in de zaak-Degauque hebben samengewerkt, kom je als lezer helaas niet alles te weten.
Maar dat doet geen afbreuk aan de grondigheid van het boek, een onderzoeksjournalistiek meesterwerk waarmee De Stoop zich kroont tot lichtend voorbeeld voor het Vlaamse journaille. Net zoals Degauques verhaal verdiende om verteld te worden, verdient De Stoops boek het om vertaald te worden. Minstens in het Frans én Engels.
Vrede zij met u, zuster. Het verhaal van een westerse zelfmoordterroriste door Chis De Stoop is uitgegeven door De Bezige Bij.288 blzn. ISBN 978 90 234 5816 6

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.