Alternatief insecticide doet malaria drastisch dalen

Het insecticide bendiocarb doet malaria-infecties drastisch dalen. Tests in het Afrikaanse Benin hebben dat aangetoond. Dat is goed nieuws want malariamuggen worden steeds resistenter tegen de meest gebruikelijke insecticiden, de zogeheten pyrethroïden.

Wetenschappers van het Entomologisch Onderzoekscentrum in Cotonou (Benin) hebben acht maanden lang huizen in het hele land behandeld met bendiocarb. Het insecticide werd binnen op de muren gespoten, op plaatsen waar de malariamuggen normaal landen.

Niemand van de 350.000 mensen in de behandelde huizen bleek door een malariamug gebeten te zijn. En geen enkele van de muggen die in de huizen werd aangetroffen, bleek de Plasmodium falciparum te dragen, de dodelijkste malariaparasiet.

Pyrethroïden

De wetenschappers beschouwen de resultaten als hoopvol. In Benin en veel andere Afrikaanse landen blijken malariamuggen steeds resistenter te worden tegen de populairste insecticiden, de pyrethroïden.

“Onze resultaten zouden een geruststelling moeten betekenen dat ondanks de toenemende resistentie tegen pyrethroïden het sprayen binnenhuis een vitale rol kan blijven spelen in de vermindering van de malaria in Afrika”, zegt entomoloog, Gil Germain Padonou, coauteur van de studie.

Giftig

Muggen dragen malaria over door eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen te prikken. Als belangrijkste preventieve wapens gebruikt men daarom binnenhuissprays en muskietennetten die met insecticide zijn behandeld.

Bendiocarb behoort tot de chemische groep van de carbamaten. Het gaat om een giftig insecticide, in tegenstelling tot pyrethroïden, die nauwelijks giftig zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat het gebruik van bendiocarb onder bepaalde strikte voorwaarden toe in de bestrijding van malaria. De onderzoekers in Benin stelden geen schadelijke gevolgen vast bij de bewoners van de behandelde huizen.

Resistentie

De vraag is nu hoe snel de muggen immuun zullen worden tegen bendiocarb. Volgens Padonou zijn er aanwijzingen van resistentie bij een muggenpopulatie in buurland Burkina Faso. Het is daarom van belang meerdere alternatieven voor de pyrethroïden te ontwikkelen, zegt hij.

Pyrethroïden worden op grote schaal gebruikt en krijgen daardoor steeds minder vat op de muggen. De resistentie neemt snel toe, vandaar het belang van de ontwikkeling van nieuwe insecticiden die afwisselend met pyrethroïden gebruikt kunnen worden, zegt de WHO.

Malaria doodt elk jaar een miljoen mensen. Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika. De Beninse studie verscheen in de oktobereditie van het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.