"Amazon Japan verkoopt walvisvlees"

Op de Japanse dochtersite van het Amerikaanse e-commere bedrijf Amazon zijn tientallen producten van walvissen, dolfijnen en bruinvissen te koop. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Environmental Investigation Agency.

  • De Japanse Amazon verkoopt vlees van bedreigde diersoorten, dat bovendien vervuild is met kwik.

De milieugroep onderzocht de Japanse site van Amazon in december 2011 en vond 147 producten van walvisachtigen. Het gaat onder meer om gewone vinvis, noordse vinvis en dwergvinvis, stuk voor stuk internationaal beschermde diersoorten.

Amazon Japan verkoopt ook dolfijnsoorten die gedood zijn bij de beruchte dolfijnenjacht in Taiji, het onderwerp van de Oscarwinnende film The Cove.

“Amazon verkoopt bedreigde diersoorten die onder twee internationale verdragen beschermd zijn”, zegt Clare Perry van EIA in een persbericht. “Door verkopers van walvisproducten toe te laten op zijn sites, helpt Amazon bij een niet-duurzame handel die al lang geleden naar de geschiedenisboeken verwezen had moeten worden.”

Kwik

De onderzoekers van EIA ontdekten het walvisvlees in verschillende producten, waaronder stoofpot, spek en vlees in blik. Bij analyse van het vlees bleek dat de hoeveelheid kwik in het vlees op 20 ppm (delen per miljoen) afklokte, maar liefst vijftig keer boven de Japanse limiet van 0,4 ppm.

Een derde van de 147 producten vermeldde bovendien, tegen de Japanse regelgeving in, geen specifieke soort. Omdat veel van de producten afkomstig zijn uit Taiji, vermoeden de onderzoekers dat Amazon Japan veel dolfijnproducten als walvisproducten probeert te verkopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.