“Ambities van de G20-top moeten nu waargemaakt worden”

De ITUC (International Trade Union Confederation) en de TUAC (Trade Union Advisory Commitee) hebben een balans opgemaakt van de G20-top in Londen. De internationale vereniging van vakbonden is voorzichtig positief .
De ITUC/TUAC hoopt dat er echt werk gemaakt wordt van de oprichting van een werkgroep die de impact van de crisis is op de werkgelegenheid bekijkt. Zo’n werkgroep is een absolute must om verdere maatregelen te kunnen nemen in de strijd voor meer werk, stelt de wereldvakbond. Dat de rol van de IAO ( International Labour organisation) belangrijker wordt is eveneens een stap in de goede richting.
Ook het feit datregulering  in de financiële wereld opnieuw meer naar ruimte krijgt, is volgens de vakbonden een opsteker. Vakbonden moeten inspraak krijgen in het uittekenen van de toekomstige financiële wereld en ongelimiteerde toegang tot de beslissings-en uitvoeringsorganen verkrijgen. ITUC herhaalt dat de personen die de crisis hebben veroorzaakt en in de hand gewerkt, nu onmogelijk de taak mogen krijgen om de spelregels voor de toekomst vast te leggen -een duidelijke verwijzing naar de Larosière Groep van de Europese Unie waarin allemaal ex-toplui uit grootbanken, regulatoren en consultans zaten.
werkomstandigheden moeten even belangrijk worden als handel en financiën.
Voor de vakverbonden is het bovendien enorm belangrijk dat men druk blijft uitoefenen op het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en de Wereldbank. Op die manier moet er een betere verdeling van het stemmengewicht gerealiseerd worden in die internationale financiële instellingen.
Vakbonden zullen in de komende weken en maanden harder moeten werken stelt de ITUC/TUAC. Dit is noodzakelijk om de druk op overheden en internationale organisaties aan te houden. Er moet immers actie ondernomen worden om de ambities van de G20-top waar te maken.
Naast deze directe prioriteiten moeten overheden beginnen werken aan een adequaat kader om het gefaalde paradigma van het marktfundamentalisme te veranderen. Dit fundamentalisme heeft de laatste dertig jaar immers het beleid en de internationale organisaties beïnvloed en gestuurd. De gevolgen zijn daarvan ondertussen wel duidelijk geworden, meent de ITUC/TUAC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.